Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Felállították Trierben Karl Marx monumentális bronzszobrát

2018. április 17. 16:55 MTI

Felállították a németországi Trierben Marx Károly monumentális szobrát, amelyet a Kínai Népköztársaság adományozott a 200. éve született filozófus szülővárosának. A bicentenárium alkalmából Trierben három kiállítást rendeznek és 600 egyéb rendezvényt tartanak.

Vu Vej-san kínai képzőművész 4,4 méteres bronz alkotását villás targoncával emelték fel pénteken egy 1 méter magas lépcsős talapzatra a Marx-család egykori otthona előtt egy, a római kori városkapu, a Porta Nigra melletti téren. A 2,3 tonnás bebugyolált szobornak csak a fejét lehetett látni egy pillanatig a talapzatra állítás idején. Az emlékművet május 5-én, a kommunizmus atyjának tekintett filozófus születésének 200. évfordulóján leplezik le. A talapzattal együtt 5,5 méteres szobor felállítása élénk kritikákat váltott ki. „Marx Károly világtörténelmet írt, Trier leghíresebb szülöttje. Az emlékmű egy új látványosság a városban, a Marx gondolataival való szembenézésre inspirál, és semmiképp sem jelenti egy ideológia dicsőítését” – válaszolt a bírálatokra Andreas Ludwig, az önkormányzat kereszténydemokrata építésügyi előadója.

A bicentenárium alkalmából Trierben három kiállítást rendeznek és 600 egyéb rendezvényt tartanak. Az évfordulóra kiállítják azt a karosszéket, amelyben a filozófus tanult, írt és vélhetően az utolsó óráit is töltötte. A kopottas tölgyfaszéket, amelyet Marx a londoni lakásában használt, a múzeummá alakított trieri Marx-házban teszik közszemlére május 5-től. A széket a Friedrich Ebert Alapítvány vásárolta meg 2014-ben Párizsban Marx leszármazottaitól, és az mostanáig Bonnban volt. Marx Károly életének első 17 évét töltötte a Mosel menti városban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Felállították Trierben Karl Marx monumentális bronzszobrát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra