Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Fából faragott hímvesszőt szorongató múmiákra bukkantak

2016. február 3. 14:28

Fából faragott péniszeket találtak női múmiák kezében az Északnyugat-Kínában található Hszincsiang–Ujgur Autonóm Területen fekvő Hsziaoho sírkomplexumban. A kutatók többsége szerint a tárgyak egy ősi szertartás kellékei voltak, egyes történészek azonban úgy vélik, szexjátékként is használhatták azokat. 

<

A négy centiméteres fallikus szimbólumokra a lop-nóri Hsziaoho sírkomplexumban, 4 ezer éves női múmiák kezében bukkantak rá. A tárgyak – amelyek kisebbek, mint a kutatók gondolták – többségét pirosra festették, hogy ezzel is kiemeljék szakrális jelentőségüket. A leleteket felfedező kutatócsoportot a pekingi Kínai Tudományos Akadémia Egyetemének munkatársa, Jang Jimin vezette. A régészek a PLOS ONE nevű szakfolyóiratban publikáltak tanulmányt a kutatásról.

A fallikus szimbólumok tisztelete számos ősi kultúrában jelen volt. A régészek gyakorta bukkannak rá férfi nemi szervet ábrázoló tárgyakra. A szexualitással kapcsolatba hozható tárgyaknak két kategóriája különböztethető meg: azon fallikus jelképek mellett, amelyek különböző szertartások során meghatározó szerepet játszottak, valamint az ún. oliszboszok, vagy ősi dildók, amelyeket viszont szexuális örömszerzés céljából használtak. Az esetek többségében a tárgyak méretéről lehet arra következtetni, hogy mi volt a funkciójuk.

A Hsziaoho sírkomplexum a világ egyik legnagyobb és legrégebbi temetkezési helye, amelyben a régészek múmiákra bukkantak. Az i. e. 1980-ra datálható bronzkori lelőhelyen mintegy 330 sír található, amelyekben több mint harminc, jó állapotban fennmaradt múmia fekszik. A sírkomplexumra a hivatalos adatok szerint Folke Bergman svéd kutató talált rá az 1930-as években egy helyi vadász segítségével, aki már két évtizeddel korábban felfedezte a területet. A lelőhelyet utána évtizedekre betemette a környező sivatagos területekről érkező homok.

A temetőt 2003-ban kormánytámogatással dolgozó régészek fedezték fel újra. Kiderült, hogy a sírok mintegy felét kirabolták, ám a kutatók emellett számos, csónak alakú, marhabőrrel bevont koporsókba temetett, jó állapotban fennmaradt emberi maradványra is rátaláltak. A régészeket sokkolta, hogy szinte mindegyik női múmia bal kezében egy fából készült férfi nemi szervet találtak, ami arra utal, hogy a területen élt emberek körében különös jelentősége volt a fallikus szimbólumok tiszteletének. A női maradványokon emellett a derekukhoz erősített bőrtokokat is találtak, amelyekben szarvasmarhaszívből készült, feltehetően kozmetikai célból használt tárgyakra bukkantak rá.

A kozmetikai szerek kémiai elemzése során kiderült, hogy hematit (vörösvasérc) nyomai találhatók rajtuk, amelyeknek a nyomai az arcokon, a személyes és fallikus tárgyakon is felbukkannak. „A szarvasmarhaszív vörös jelek arcra, valamint többek között függőleges faoszlopokra és fafalloszokra festésére történő felhasználása egy meghatározó szakrális magatartásforma volt a hsziaoho nép körében” – olvasható a tanulmányban. A kutatók úgy vélik, hogy a szív festőeszközként való felhasználása arra utalhat, hogy a vér tisztelete jellemezte ezt a kultúrát. Bár a téma szakértője, Huang Soujü kínai történész egyetért azzal, hogy a Hsziaoho sírkomplexumban talált tárgyakat feltehetően  vallási célokra használták fel, szerinte az sem kizárt, hogy a szokatlanul kis objektumokat dildóként is alkalmazták. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Fából faragott hímvesszőt szorongató múmiákra bukkantak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra