Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Északi fosztogatókból egy birodalom urai: a normannok története

Északi fosztogatókból egy birodalom urai: a normannok története

2024. március 1. 09:05 Múlt-kor

<

Trón a tengeren túl

De mindezek között Richárdnak egy családtag támogatására szolgáló egyszerű gesztusa az, ami a legdrámaibb következményekkel járt. Húga, Emma korábban feleségül ment II. Æthelred királyhoz, és amikor Villásszakállú Svend és fia, a leendő Nagy Knut seregei fenyegették Angliát, Richárd befogadta és védelme alá vette a királyi családot.

1013-ban tehát egy fiatal fiú, a későbbi Hitvalló Eduárd érkezett Normandiába, hogy ott II. Richárd, majd fia, Róbert, majd annak fia, Vilmos védelme alatt éljen. Miután 1042-ben végül elnyerte az angol koronát, állítólag tett egy ajánlatot Vilmosnak, aki ezt az angol királyság öröklésére vonatkozó ígéretként értelmezte: ez szolgált neki alapul az 1066-os invázióra.

Hódító Vilmos életét és tetteit ez a cikk nem elegendő bemutatni. Annak idején leghangsúlyosabb jellemzője az volt, hogy már fiatalon megmutatta oroszlánkörmeit, amikor kiharcolta magának apja trónját. Az sem volt véletlen, hogy oly sokan követték, amikor 1066-ban kockázatos vállalkozásra indult a Csatorna túloldalára, és jól mutatja személyiségének lenyűgöző erejét. (Mások talán inkább rémisztőnek mondanák, és vannak, akik szerint még ez is túlontúl udvarias kifejezés lenne.)

Lehetséges, hogy a Vilmos által összeállított flotta, amivel Normandiából Angliába hajózott, a tengerjáró őseitől származó hagyományok folytatásának tekinthető. De ez nem olyasmi volt, ami lényegében „normannak” lenne nevezhető: inkább egy különösen tehetséges hadvezér teljesítménye, aki eddigre már Normandia hercegségének ura volt.

A turisztikai ügynökségeknek nem szükséges Normandia „viking szellemére” apellálnia, hogy meggyőzze az utazókat az odalátogatásról: különleges szépsége mellett a hely történelmi jelentőséget is rejt. A normann identitás a Karoling-ház Frank Birodalmának széthullását követő évszázad hatalmi küzdelmeiben formálódott, egy olyan elit keze által, amely változatos etnikai és társadalmi háttérrel rendelkezett, és magával hordozta múltjának emlékezetét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Északi fosztogatókból egy birodalom urai: a normannok története

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra