Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Emberi csontból készült hangszert találtak a Stonehenge-nél

2020. szeptember 2. 10:11 MTI

Ereklyeként emberi maradványokat őriztek meg a bronzkorban egy új felfedezés szerint: hangszerré alakított emberi combcsontra bukkantak egy sírban, amit a Stonehenge közelében találtak.

<

Hátborzongató lelet

A Bristoli Egyetem régészeinek felfedezése rávilágít arra, hogyan emlékeztek meg az elhunytakról 4500 éve - írta a BBC.com.

A leletek korát rádiókarbonos és röntgensugaras eljárásokkal határozták meg.

"Még a modern világi társadalmakban is különösen nagy erővel ruházzák fel az emberi maradványokat, és úgy tűnik, ez a bronzkori emberre is igaz volt" - mondta Thomas Booth, az egyetem munkatársa.

"Ugyanakkor számunkra ma elképzelhetetlenül hátborzongatónak tűnik, ahogyan a halált kezelték, és amilyen kapcsolatban álltak vele abban a korban" - tette hozzá.

A felfedezést a Stonehenge közelében lévő Wilsfordban tették, a vésett és polírozott eszközöket más tárgyak, például kő- és bronzbalták, egy csontból készült tál és egy agyar mellett találták.

"Bár az emberi csonttöredékeket a sírokba is eltemették az elhunyt mellé, az élők otthonaiban is tartottak belőlük a padló alá temetve vagy éppen kiállítva. Ez arra utal, hogy a bronzkori ember nem tekintett olyan rémülettel vagy undorral a maradványokra, mint a ma embere" - mondta Joanna Brück szakértő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Emberi csontból készült hangszert találtak a Stonehenge-nél

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra