Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Elizabeth Taylor 40. születésnapja Budapesten

Elizabeth Taylor 40. születésnapja Budapesten

Nem mindennapi sztárparádénak adott otthont 1972. február 27-én a budapesti Hotel Duna Intercontinental. Ott ünnepelte ugyanis 40. születésnapját Elizabeth Taylor. Az amerikai Pan Am légitársasággal is szerződésben álló, Magyarország első ötcsillagos szállodájának rendezvényén kuriózumszámba menően számos nyugati celebritás vonult fel nagy csinnadrattával: Grace Kelly Oscar-díjas amerikai színésznő, Rainier monacói herceg felesége, Ringo Starr, az akkor már két éve hivatalosan is feloszlott Beatles dobosa, valamint felesége, Maureen Cox, Victor Spinetti, aki több Beatles-filmben is szerepelt, Susannah York, A lovakat lelövik, ugye? című film szereplője, továbbá Michael Caine és későbbi felesége, Shakira Baksh modell, illetve Raquel Welch színésznő, aki törött, begipszelt kézzel jelent meg. 

Volt itt minden, ami egy feledhetetlen partihoz kell: felfoghatatlanul méregdrága ékkő, néhány jól irányzott pofon és nagy médiaérdeklődés, ami a magyar zsurnaliszták java részének meg is maradt ezen a szinten, ugyanis nem engedték be őket a rendezvényre.

„Vadat és halat, s mi jó falat”

Egy ekkora, magyarországi sztárparádé óhatatlanul felveti azt a kérdést, hogy a szegény szocialista ország vendéglátóipara mennyire tudott eleget tenni a nyugati luxusból érkező társaságnak. Ennek egyik fokmérője az étkeztetés volt, ami ismereteink szerint nemcsak hogy megütötte a mértéket, de osztatlan sikert is aratott. Nemeskövi Dénes, aki az akkoriban főleg amerikai és nyugatnémet vendégeket fogadó hotel megalapításától a konyhafőnök-helyettesi pozíciót töltötte be (az első séf, Eigen Egon már nincs közöttünk), a cikk szerzőjének megjegyezte: nem véletlenül esett Elizabeth Taylor és a Kékszakáll című filmet éppen Magyarországon forgató férje, Richard Burton választása a budapesti szállodák közül az Intercontinentalra, ugyanis ez volt nálunk az első nyugatias jellegű hotel. Többek között itt vezették be hazánkban először a svédasztalos étkeztetést, mégpedig olyan felszereléssel, amelynek még az igazi gourmand franciák is a csodájára jártak. De az „all you can eat” típusú vendéglátást is ők honosították meg idehaza. Már egy hónappal az érkezésük előtt faxon értesítette az Intercontinental igazgatóságát a szupersztár házaspár menedzsmentje arról, hogy mit rendelnek, ami innentől kezdve hivatalos diszpozícióvá vált a szálloda számára, azaz ezeknek az elvárásoknak meg kellett felelniük a nagy napon. A szülinapi bulit a hotel Tokaj pince elnevezésű részlegében tartották, amely egy vörös téglás épületrész volt. S nemcsak a falak, de a padozat és a lépcsők is ezzel az építőanyaggal voltak kirakva. Burtonéknek, úgy látszik, a vörös színnel nem volt semmi bajuk.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2020. tél számában olvasható.

Előfizetek most

vagy

Emlékeztetőt kérek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra