Múlt-kor.hu

Elhunyt Raoul Wallenberg húga, aki sosem adta fel bátyja keresését

Elhunyt Raoul Wallenberg húga, aki sosem adta fel bátyja keresését

2019. április 9. 12:26 MTI

Meghalt Nina Lagergren, Raoul Wallenberg II. világháborús svéd diplomata húga – jelentette be hétfőn az általa létrehozott Wallenberg Akadémia alapítvány.

Lagergren 98 éves volt, pénteken érte a halál. Féltestvérét utoljára 1944 júliusában látta, mielőtt Raoul Wallenberg Budapestre utazott, hogy a svéd diplomáciai képviseleten dolgozzon. Munkája során magyar zsidók ezreit mentette meg a náci haláltáboroktól. Nem hagyományos eszközöket alkalmazott, például megvesztegetéshez is folyamodott, és különleges okmányokat adott ki az üldözötteknek. 1945 januárjában szovjet katonák letartóztatták, és a Szovjetunióba került. Halálának hírét 1947-ben jelentették be a szovjet hatóságok.

Lagergren évtizedeken át igyekezett kideríteni testvére elhurcolásának és halálának körülményeit. A Szovjetunió összeomlása után két évvel Svédország és Oroszország közös bizottságot állított fel a sorsa tisztázása érdekében, de az sem tudott végleges válaszokat adni. Útlevelét a szovjet hatóságok még 1989-ben átadták a családjának.

Nina Lagergren 1943-ban férjhez ment Gunnar Lagergren bíróhoz. 2008-ban megözvegyült. Négy gyermekük egyike, Nane a volt ENSZ-főtitkár, Kofi Annan özvegye.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elhunyt Raoul Wallenberg húga, aki sosem adta fel bátyja keresését

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra