Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elhunyt Ion Caramitru román színész, az 1989-es forradalom egyik meghatározó arca

2021. szeptember 6. 11:35 MTI

Meghalt 79 éves korában Ion Caramitru román színész, rendező, a bukaresti Ion Luca Caragiale Nemzeti Színház igazgatója és a Román Színházi Szövetség elnöke.

Caramitrut az egyik legnagyobb román színészként tartották számon. 1942. március 9-én született Bukarestben, 1964-ben szerzett diplomát a bukaresti színművészeti egyetemen.

Pályafutása során számos szerepet alakított, többek között olyan neves rendezőkkel dolgozott, mint Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Jurij Kordonszkij, Alexandru Tocilescu, Silviu Purcărete. Több mint negyven filmben játszott, színdarabokat és operát is rendezett. Számos román állami és külföldi szakmai díj birtokosa.

Caramitru a megalakulása, 1990 óta vezette a Román Színházi Szövetséget, amely a színházi élet legtekintélyesebb szakmai szervezete; 2005 óta vezette a bukaresti Nemzeti Színházat, amely az ő mandátumai alatt alapos átépítésen és korszerűsítésen esett át.

Már az 1989-es romániai forradalom idején közéleti szerepet vállalt, hiszen Bukarestben a Nicolae Ceaușescu korábbi kommunista diktátor elleni tüntetésekkor a forradalmárok egy csoportjával együtt behatolt a Román Televízió épületébe, majd Mircea Dinescu költővel együtt élő műsorban bejelentette a Ceaușescu-házaspár elmenekülését és a forradalmárok győzelmét. Caramitru mindig kommunistaellenesként határozta meg magát.

Románia kulturális minisztere volt 1996 és 2000 között, a 2000-es években visszavonult a közélettől és ismét kizárólag a színháznak szentelte életét.

Bogdan Gheorghiu román kulturális miniszter szerint Caramitru számos színésznemzedék mentora volt, aki példátlan energiával rendelkezett és elévülhetetlen érdemeket szerzett a román kulturális infrastruktúra fejlesztésében.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata vasárnap este a közösségi médiában közzétett üzenetben búcsúzott a román színházi szakembertől. Úgy vélték, hogy személyében egy kiváló színész, rendező és kultúrpolitikus távozott az élők sorából, aki a román-magyar közeledés, színházi együttműködés elkötelezett híve volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elhunyt Ion Caramitru román színész, az 1989-es forradalom egyik meghatározó arca

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra