Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Einstein olaszul írt levele 23 millió forintot ért

2015. február 20. 14:07 MTI

Hetvenötezer euróért, átszámítva 23 millió forintért kelt el Albert Einstein egy olaszul írt levele egy olaszországi internetes árverésen. A mindössze néhány soros levelet 55 ezer eurós induló áron kínálták az RR Auctions oldalán, egy névtelenségben maradó licitáló kínálta érte a legtöbbet.

Az 1925. július 12-i keltezésű levelet a legnagyobb 20. századi tudósnak tartott Einstein egy olasz fizikusnak, az akkor a La Sapienza Egyetem oktató Giovanni Giorginak írta. A levélben a relativitáselmélet atyja olasz kollégájával egyetértve bírált egy mások által végzett kísérletet, amelynek célja egy 19. században bevezetett hipotetikus közeg, az éter létezésének bizonyítása volt.

A korabeli fizikusok az étert szorosan az abszolút térhez kapcsolták. Úgy gondolták, hogy az éter az egész teret kitölti, ahhoz viszonyítható az abszolút sebesség és az abszolút idő. Az éter fogalmát a speciális relativitáselmélet meghaladta. "Isten nagyobb eleganciával és intelligenciával teremtette meg a világot" - írta olasz kollégájának az elméleti fizikus.

Einstein kamaszkorától beszélte az olaszt, mert családja egy része korábban Olaszországba költözött. A Giorginak küldött levél csak egyike az elmúlt években árverésre bocsátott Einstein-leveleknek, amelyeknek némelyikéért több százezer eurót is megadtak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Einstein olaszul írt levele 23 millió forintot ért

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra