Múlt-kor.hu

Egyedül egy cseh építész alkotásának szerkezete „élte túl” a hirosimai atomrobbanást

2016. augusztus 30. 17:03 MTI

A hirosimai Atombomba-dóm néhány maradványát ajándékozza az ottani egyetem az épületet tervező Jan Letzel (1880-1925) cseh építész családjának. Az épület szerkezete egyedüliként maradt fenn az 1945 augusztusi atombomba-támadásban a robbanás epicentrumában.

Kajo Rebun, a hirosimai egyetem kutatója szeptember közepén Prágába látogat, hogy találkozzon Jan Letzel leszármazottaival és átadja nekik az azóta Atombomba-dóm néven elhíresült egykori Genbaku-épület néhány maradványát, amelyet a közeli folyóban találtak - közölte kedden a prágai sajtó.

Kajo és munkatársai az egyetem megbízásából már évek óta igyekeznek felkutatni a nukleáris támadás által megrongált épületek fontosabb maradványait, hogy azok múzeumi tárgyként az atombomba bevetésének szörnyűségeire emlékeztessenek. Több épülettöredéket, díszítményt az Atombomba-dóm mellet kanyargó Motojaszu folyóban sikerült megtalálniuk.

Jan Letzel két alkalommal is több évet töltött Japánban. Ő tervezte az 1915-ben átadott hirosimai kiállítási palotát is, amelynek központi része a Genbaku-dóm. Az amerikaiak által ledobott atombomba mintegy 160 méterre a palotától robbant fel, ennek ellenére az épület egy része megmaradt. Az azóta Atombomba-dóm néven ismert épületmaradványt 1996-ban az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egyedül egy cseh építész alkotásának szerkezete „élte túl” a hirosimai atomrobbanást

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra