Múlt-kor.hu

Egyedi érzékkel rendelkezett a merész harctéri húzásokhoz Erwin Rommel

Egyedi érzékkel rendelkezett a merész harctéri húzásokhoz Erwin Rommel

2021. június 16. 15:02 Múlt-kor

Kudarcok

Rommel friss utánpótlással indította el az újabb támadását 1942-ben, és ekkor aratta legnagyobb sikereit is. Június 21-én elesett Tobruk, majd az első el-alameini csata előtt mindössze 106 kilométerre megközelítette Alexandriát. Mindezt úgy, hogy folyamatosan utánpótlási problémákkal kellett küszködnie, az ellenfelei pedig szinte folyamatosan túlerőben voltak mind a levegőben, mind a szárazföldön. Rommel hiába bombázta a kéréseivel Hitlert, hogy Afrika legalább olyan fontos hadszíntér, mint a Szovjetunió, az ellátási problémák nem szűntek meg.

A Sivatagi Róka méltó ellenfelet kapott Bernard Montgomery személyében, aki megfelelően tudta felhasználni a rendelkezésére álló túlerőt, és elődeivel szemben nem esett bele Rommel csapdáiba. Óvatossága és aprólékossága döntő tényezőnek bizonyult. A két el-alameini csatában, valamint Alam el Haifánál a britek megállították az Afrika Korpsot.

Rommel kénytelen volt visszavonulni, de ekkor is bebizonyította, hogy a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a támadó hadműveletekhez értett. 1943 februárjában még vereséget mért a nyugat felől érkező, friss amerikai csapatokra s Kasserine-hágónál, de 1943-ban Hitler visszahívta, miután a Führer előtt is világossá vált a helyzet tarthatatlansága.

Ezután először Olaszországban szolgált, de az olaszokban továbbra sem bízott, és utóbb kiderült, hogy helytelenül vélekedett úgy, hogy az 1943-as szicíliai partraszállás után gyors összeomlás következik be. 1944-ben az Atlanti fal erődítményrendszer munkálataiba kapcsolódott be, a szövetségesek partraszállására készülve. (Rommel spárgáinak hívták például azokat a 4-5 méter magas oszlopokat, amelyeket az ellenséges vitorlázórepülőgépek és ejtőernyősök ellen állítottak fel).

Június 6-án azonban nem tartózkodott a német csapatok közelében, mert a felesége születésnapját ünnepelte odahaza. Ő is tévesen ítélte meg a partraszállás várható helyét, mivel Calais-nál várta azt, viszont úgy vélte, hogy gyors mozgású páncélos egységekkel még időben vissza lehet szorítani a szövetségeseket. Nem sokáig tudott bekapcsolódni a hadműveletekbe, 1944. július 17-én ugyanis két szövetséges gép megtámadta a gépkocsiját, Rommel pedig kirepült belőle, és súlyos sérüléseket szenvedett.

Csak a balesete akadályozta meg, hogy részt vegyen a Hitler ellen szőtt katonatiszti összeesküvésben, amely a július 20-án végrehajtott sikertelen merényletben csúcsosodott ki. Az ezt követő nyomozás elől azonban a Sivatagi Róka szerepe sem maradhatott rejtve, úgyhogy Hitler elengedte a kezét, és elrendelte a halálát. 1944. október 14-én öngyilkosságra kényszerítették, a Führer cserébe megkímélte a családját és a hírnevét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egyedi érzékkel rendelkezett a merész harctéri húzásokhoz Erwin Rommel

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra