Múlt-kor.hu

Egyedi érzékkel rendelkezett a merész harctéri húzásokhoz Erwin Rommel

Egyedi érzékkel rendelkezett a merész harctéri húzásokhoz Erwin Rommel

2021. június 16. 15:02 Múlt-kor

A Szellemhadosztály élén

Rommel választása a tíz páncélos hadosztály egyikére, a hetedikre esett. Mivel összesen tíz ilyen hadosztály volt, számos tiszti fokozatot átugrott a kinevezésével, viszont lehetőséget látott arra, hogy a gyakorlatban is kamatoztassa elméleti tudását és korábbi háborús tapasztalatait.

Saját magát is alaposan felkészítette, a visszaemlékezések szerint mindent megtett, hogy legalább olyan fitt legyen, mint a fiatal beosztottjai, és visszanyerje a Hitler főhadiszállásán töltött időszak előtti kondícióját. Hogy elérje a célját, többek között minden reggel két kilométert futott.

1940. május 9-én indult meg a támadás Franciaország ellen, amely megalapozta Rommel hírnevét. Az utászai a tüzérségi tűz ellenére építettek pontonhidat a Meusén, hogy átkeljenek, majd sikeresen áttörték a francia vonalakat.

Ő és Guderian figyelmen kívül hagyták azt az utasítást, hogy az első sikeres áttörés után álljanak meg. Rommel mélyen benyomult Franciaország területére, csak az első nap ötven kilométert megtéve. A 7. páncélos hadosztály elnyerte a Szellemhadosztály nevet, utalva arra, hogy a szövetségeseknek fogalma sem volt arról, hogy hol bukkanhatnak fel.

A La Manche csatornát a hadosztály június 10-én érte el, a napi menetteljesítménye átlagosan 50-60 km volt, de előfordult 160 km mély előrenyomulás is. Egyes források szerint több mint kilencvenezer ellenséges hadifoglyot ejtettek, és több száz ellenséges páncélost semmisítettek meg.

Rommel a feleségének írt levelében csak úgy emlegette a hadjáratot, mint egy villámgyors Tour de France-ot. Egy jellemző anekdota szerint május 15-én Rommel és a törzse Avesnes-nél pihent le, mikor egy francia nő lépett oda hozzá, és megkérdezte, hogy angolok-e. Mikor Rommel azt felelte, hogy ők németek, a nő sikoltozva visszaszaladt a házába azt kiabálva, hogy barbárok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egyedi érzékkel rendelkezett a merész harctéri húzásokhoz Erwin Rommel

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra