Egy rabszolgának köszönhetjük a világ egyik legismertebb whiskeyjét?
2016. június 27. 17:20
150 év után kiderült, hogy egy rabszolga állhat az Egyesült Államok legnépszerűbb whiskymárkája mögött. A történet eddigi legelterjedtebb változata szerint egy lepárlóüzemet vezető lutheránus lelkész, Dan Call avatta be a fiatal tanoncot, Jasper Newton „Jack” Danielt a whiskeykészítés titkaiba. Kiderült azonban, hogy nem Call, hanem egyik rabszolgája, Nearis Green adta át a receptről a szükséges tudnivalókat Danielnek.
Egy 1967-es életrajz szerint Call utasította rabszolgáját, hogy tanítsa meg Danielt mindenre, amire csak tudja. Daniel egy évvel azt követően nyitotta meg saját lepárlóüzemét, hogy a 13. alkotmány-kiegészítéssel eltörölték a rabszolgaságot. Daniel Green két fiát is alkalmazta az új üzemben. Feltételezések szerint egy korabeli fotón az egyik Green-fiú Jack Daniel mellett ül egy csoportképen, ami arra utalhat, hogy fontos szerepet játszott az üzem életében. Ennek ellenére Nearis Greent és családját egészen a legutóbbi időkig gyakorlatilag teljesen elfelejtették.
Phil Epps, a neves whiskeymárka globális márkaigazgatója szerint nem volt tudatos döntés, hogy a Greenek szerepe nem kapott kellő hangsúlyt a whiskey történetéről szóló írásokban. Epps szerint akkor bukkantak rá a történetre, amikor a világ egyik leghíresebb itala történetének kezdeteit kutatták. „Ahogy beleástuk magunkat, rájöttünk, hogy van valami, amire büszkék lehetünk” – magyarázta a márkaigazgató. Bár helyi történészek már hosszú ideje tisztában voltak a tényekkel, a Green család sztorija csak most kerül be a márka hivatalos történetébe.
Egykoron a szesziparban dolgozók nagy részét a rabszolgák tették ki, és a történelmi dokumentumok tanúsága szerint nagyra becsülték az ital készítése tekintetében megfigyelhető képességeiket. A szakértők úgy vélik, hogy a whiskeykészítés bizonyos módszerei ősi afrikai technikákra vezethetők vissza, amely tudás generációról generációra öröklődött. Ám – sok más dologhoz hasonlóan – a rabszolgatartók ezt is kisajátították a feketéktől. Mivel 150 évvel ezelőtt gyakorlatilag egyáltalán nem jegyezték fel, hogy a rabszolgák mennyiben járultak hozzá a whiskeykészítéshez, a történészeknek nincs könnyű dolguk.
A kutatók szerint a meglévő bizonyítékok arra utalnak, hogy a „lincoln megyei eljárás” néven ismert módszer (a párlatot vastag juharfaszénrétegen szűrik át) sem a tennessee-i Alfred Eatonhoz, hanem rabszolgáihoz köthető, mivel a feketék körében volt ismert az illegálisan lepárolt alkohol juharfaszénen keresztül történő szűrése.