Múlt-kor.hu

Egy pincéből került elő Horthy Miklósné titkos naplója

Egy pincéből került elő Horthy Miklósné titkos naplója

2015. november 13. 10:07 MTI

Megjelent Horthy Miklós feleségének naplója, amelyet a család németországi fogsága alatt vetett papírra. A kötetet csütörtökön mutatták be Budapesten. A bemutatón Bern Andrea történész, a kötet szerkesztője elmondta: a három vékony füzetből álló naplót a Horthy-család hagyatékában találta Dél-Angliában egy pincében.

A történész még 2014 tavaszán érkezett Angliába a hagyaték feldolgozására, és a munka során találta meg a pincében, egy váza mögött azt a dobozt, amelyből a napló is előkerült. A volt kormányzó felesége Bajorországban, Szálasi Ferenc hatalomátvétele és a Horthy-család Németországba hurcolását követően, 1944. november 6-án vetett papírra a napló első mondatát, és 1945 decemberében fejezte be a harmadik kötetet. Elsősorban a személyes történéseket rögzítette, politika, vagy érzékeny információ szinte egyáltalán nincs a gondolatok között - mondta a történész, aki megjegyezte, hogy a kötet visszafogottságából arra lehet következtetni, Horthy Miklósné tartott attól, hogy a napló rossz kezekbe kerülhet.

Bern Andrea szerint több dokumentum és levél is előkerült a hagyatékból, amelyek feldolgozása még folyamatban van. Horthy Miklósné levelezett több akkori politikussal, sőt még XII. Pius pápával is. Horthy István Sharif, a kormányzó unokája, aki - bár nagyon fiatalon - tanúja volt a család hányattatásának a németországi fogságban, elmondta: nagymamája valószínűleg saját magának készítette a naplót, és azért nincs benne politikai vonatkozású információ, mert egyébként sem szerette ezt a témát.

Horthy István hároméves volt, amikor a családot Budapestről elhurcolták a németek, de - mint megjegyezte - élénk emlékei vannak arról az időszakról.  Emlékei szerint Horthy Miklósné "nagyon fegyelmezetten" vezette a naplót, viszont biztonsági okokból kihagyta belőle azokat az információkat, amelyeket úgy ítélt meg, árthatnak a rokonainak.

A bemutató kapcsán az MTI-vel megosztott háttérinformációk szerint a Horthy-család dokumentumait, levelezését, fényképeit hosszú évtizedeken át őrizte Gróf Edelsheim-Gyulai Ilona, Horthy Miklós idősebb fiának özvegye. Miután 2013-ban elhunyt, a hagyaték fiára, ifjabb Horthy István Sharifra szállt. Horthy Miklós unokája úgy döntött, hogy történész szakértők bevonásával elkezdi feldolgozni a hagyatékot. A család folyamatosan dolgozza fel az előkerült dokumentumokat, amelyeket szakértők segítségével kötetekbe is rendeznek.

A Horthy-család a Libri Könyvkiadóval kötött megállapodást a családi dokumentumok folyamatos magyarországi megjelentetéséről. Ennek első lépéseként jelenik most meg Horthy Miklós feleségének naplója.

Egy pincéből került elő Horthy Miklósné titkos naplója

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra