Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egy modernkori diktátor története – Robert Mugabe felemelkedése és bukása

2017. november 16. 14:17

Egy nemzet hőséből korrupt diktátor

A szavaiban addig rendkívül radikális Mugabe kezdetben egy teljesen józan, reálpolitikusként viselkedett. Bár a kormányzati retorika szerint azonnal megkezdték egy marxista állam kiépítését, a valóságban meglehetősen konzervatív lépések jellemezték a független Zimbabwe gazdaságpolitikáját, amely így biztosította a létfontosságú külföldi tőke beáramlását. Bár sikerült egy stabil gazdasági növekedést fenntartani, annak hatásait tulajdonképpen érezhetetlenné tette a rohamos népességnövekedés, így az általános életszínvonal csökkenni kezdett az 1990-es évekre.

Mugabe fő ígérete, a fehérek földjeinek szétosztása is a nemzetközi normáknak megfelelő mederben haladt hosszú éveken keresztül. A kormányzat csak a kihasználatlan földeket sajátította ki (és azért is kompenzálta a tulajdonost), egyébként önkéntes alapon történt a fehérek földjeinek felvásárlása. Ez a helyzet a 2000-es évektől kezdve borult fel, amikor is már rendszeressé váltak a fehér birtokosok földjeinek erőszakos elfoglalásai.

Mugabe kormányzatának tagadhatalan érdeme az ország egészségügyi és oktatási rendszerének fejlesztése. 1980 és 2000 között a beoltott gyermekek aránya 25%-ról 92%-ra emelkedett. Ezzel párhuzamosan visszaszorult az analfabetizmus, az ország lakosságának már több mint 80%-a tud írni-olvasni, amivel Zimbabwe vezető helyre került az afrikai államok sorában.

A kezdeti hatalmas népszerűség kiváló lehetőséget adott Mugabének, hogy megszilárdítsa hatalmát az ország felett. 1987-ben módosították az alkotmányt és a végrehajtó hatalom túlnyomó része az elnök kezébe került, amely pozícióra ugyanebben az évben választották meg Mugabét. Az ezt követő választások aztán egyre inkább elvesztették szabad és demokratikus jellegüket. Manipuláció, erőszak és nyílt csalások jellemezték ezeket, sőt, 2008-ban Mugabe annak ellenére hatalmon maradt, hogy minden valószínűség szerint elvesztette a választást Morgan Tsvangirai-val szemben.

Az országon közben eluralkodott a korrupció. A földosztások során rendre Mugabe régi cimborái jártak jól és híres az eset, amikor 2000-ben – az országot sújtó egyik legnagyobb éhínség közepén – maga Mugabe nyerte meg a lottó 100 ezer zimbabwei dolláros főnyereményét. Ugyancsak hozzájárult Mugabe népszerűségének zuhanásához, hogy második felesége, a nála negyven évvel fiatalabb Grace nem csak fényűző életstílusával vívta ki a nép ellenérzéseit, hanem azzal is, hogy úgy tűnik, fokozatosan egyre nagyobb hatást gyakorolt az idős diktátorra. Az idei év novemberének elején például kulcsszerepet tulajdonítanak neki Emmerson Mnangagwa alelnök menesztésében is.

Mindössze egy héttel Mnangagwa menesztését követően olyanra került sor, amire még sohasem Mugabe közel négy évtizedes kormányzása alatt. A zimbabwei katonaság november 14-én megszállta a főváros kulcsfontosságú pontjait és háziőrizetbe vették Mugabét. Bár a hadvezetés tagadja, hogy puccsot hajtanának végre könnyen lehet, hogy a független Zimbabwe történetének első nagy korszakának végéhez ért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy modernkori diktátor története – Robert Mugabe felemelkedése és bukása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra