Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egy lázadó brit diplomata önfejűségére is szükség volt az „algériai Pompeji” felfedezéséhez

2020. november 25. 18:59 Múlt-kor

<

Timgád felfedezése

A római város rövid reneszánszot élt át, miután a bizánci seregek a 6. században bevették. Az újjászületett, keresztény várost azonban a 7. században ismét elfoglalták és kifosztották a berberek, ezt követően pedig újra elnéptelenedett. A védtelenül hagyott városba lassacskán beköltözött a Szahara, és az egykor virágzó római kolónia feledésbe merült. Ezer évnek kellett eltelnie, mire egy felfedezőcsoport újra rábukkant.

Timgád újkori felfedezése James Bruce skót nemes, Nagy-Britannia algíri konzuljának nevéhez kötődik. 1763-ban Bruce-t egy heves vitát követően visszahívták küldetéséből, azonban a férfi a hazatérés helyett úgy döntött, Luigi Balugani firenzei festő társaságában keresztülutazza Afrikát.

Timgádhoz 1763. december 12-én érkeztek meg, valószínűleg évszázadok óta az első európaiak voltak, akik arra jártak. Bruce-t azonnal lenyűgozték a homokból ki-kilátszó ókori romok. Naplójában így írt: „kis város volt, de tele elegáns épületekkel.” Észak-Afrika történelmével kapcsolatos előzetes tudása alapján biztos volt benne, hogy Traianus császár rég elveszett városára bukkantak.

Miután azonban Londonba visszatérve beszámolt elképesztő felfedezéséről, senki sem akart neki hinni. Bruce lelkesedése töretlen maradt, és hazatért Skóciába, ahol nekilátott Afrikáról szóló emlékiratai megírásának. A mű végül öt kötetet tett ki, Bruce pedig az észak-afrikai útja után később megtett etiópiai körútjáról az Utazások a Kék-Nílus forrásának felfedezése felé címet adta.

Egy teljes évszázadba telt, mire Bruce egyik utóda az algíri poszton, Robert Lambert Playfair 1875-ben újra Timgádhoz látogatott. A város szinte változatlan képet mutatott Bruce leírásaihoz képest.

Az ásatások hellyel-közzel folytatódtak a 20. század folyamán, mígnem 1982-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította a várost. A legnépszerűbb látnivalók a város jellegzetes diadalíve, amely Traianus íveként ismert, valamint amfiteátruma, ahol napjainkban jeles alkalmakkor újra rendeznek előadásokat. Timgád kiváló állapotával a római kultúra és életmód egyedi lenyomataként enged betekintést az ókorba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy lázadó brit diplomata önfejűségére is szükség volt az „algériai Pompeji” felfedezéséhez

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra