Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egy lázadó brit diplomata önfejűségére is szükség volt az „algériai Pompeji” felfedezéséhez

2020. november 25. 18:59 Múlt-kor

<

Az ókori várostervezés csodája

Az előre megtervezett város számos templommal és fürdővel is rendelkezett, a különböző társadalmi osztályok számára kialakított lakónegyedek mellett egy főtér, nyilvános könyvtár, több piactér, amfiteátrum és keresztény bazilika is épült.

A tervezést megkönnyítette, hogy semmiféle település nem állt itt korábban. Az egész város alakja teljesen négyszögletes, az útkereszteződések a forgalom lehető legkönnyebb áramlását voltak hivatottak elősegíteni.

Ahogy más római városokban, úgy Timgádban is az észak-dél irányba futó legnagyobb útnak cardo, míg a kélet-nyugat irányban haladónak decumanus volt a neve. A többi várossal ellentétben azonban a cardo nem futott keresztül Timgádon, helyette a főtéren (forum) véget ért.

A forum jellegzetes római köztér volt, ahol az árucsere mellett különböző ünnepekkor és más jeles alkalmakkor összegyűlhettek a város lakói.

Nem messze délre a forumtól található Timgád amfiteátruma, amely Kr. u. 160 körül épült, és nagyjából 350 ember foglalhatott benne helyet. Az építményt egy domboldalból vájták ki, és napjainkban is szinte teljesen ép.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy lázadó brit diplomata önfejűségére is szükség volt az „algériai Pompeji” felfedezéséhez

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra