Múlt-kor.hu

Csontvázat és kincseket is találtak egy hatalmas maja királysírban

Csontvázat és kincseket is találtak egy hatalmas maja királysírban

2016. augusztus 9. 14:20

A több mint egy évszázada tartó belize-i feltárások talán legnagyobb királyi sírjára bukkant rá régészek egy csoportja. A szakértők maja hieroglifákat is találtak az ásatás helyszínén, amelyek a szomszédai közül 1300 évvel ezelőtt többet is meghódító „Kígyó-dinasztiáról” szolgálhatnak információkkal.

A sírt Nyugat-Belize-ben, a Mopan folyó mentén fekvő Xunantunich (jelentése: kőasszony) romjainál találták meg - olvasható a The Guardian honlapján. Xunantunich a maja klasszikus kor végéhez közeledve, 600 és 800 között szertartási központként szolgált. A kutatók a sírkamrát 5-8 méterrel a föld alatt találták meg, ahol több mint ezer éven át feküdt egy törmelékréteg alatt. 

A kutatók akkor találtak rá a sírra, amikor a fölé épített templom lépcsőzetét tárták fel. A sírban egy felnőtt, 20 és 30 éves kora között elhalálozott, hanyatt fekvő férfi földi maradványaira bukkantak rá. Jaime Awe régész szerint a előzetes csonttani vizsgálatok alapján a tudósok megállapították, hogy a férfi sportos és „meglehetősen izmos” volt, további vizsgálatok pedig közelebb vihetnek a személyazonosságához, egészségügyi jellemzőihez és halálának okaihoz is.

A sírban a kutatók jaguár- és szarvascsontokat, hat, egykor feltehetően nyakláncok részét képező jádegyöngyöt, 13 obszidiánpengét és 36 kerámiaedényt is találtak. A 4,5 méterszer 2,4 méteres sírkamra „az egyik legnagyobb, amelyet valaha Belize-ben találtak” – fogalmazott Awe. A sír jelentősen különbözik az ekkorra datálható többi sírtól, ezeket ugyanis a legtöbb esetben csak hozzátoldották egy már elkészült épülethez, ez esetben azonban a sírt egyidejűleg építették meg az azt magában foglaló objektummal. Ezt azt jelenti, hogy a templomot a sír befedése miatt emelték. A majáknál csak néhány kevés hasonló példát találhatunk. Ez az első királyi sír, amelyet Xunantunichban fedeztek fel.

A Kígyó-dinasztia az egyik maja királyi családdal összefüggésbe hozható, kígyófejet ábrázoló jelképről kapta a nevét. A család elsősorban 7. századi hódításairól ismert. Awe szerint az ásatások során felfedezett hieroglifák talán még fontosabb információkkal szolgálhatnak a dinasztiáról, mint a sír. A hieroglifákat tartalmazó panelek a kutatók szerint az ásatási helyszíntől délre található Caracol romvárosában fekvő lépcső részei lehettek. Az epigráfusok szerint a város ura, a Kígyó-dinasztiához tartozó II. Kán király a hieroglifákkal díszített lépcsőn egy másik város, Naranjo felett aratott győzelmét örökítette meg (egy másik alkotásból megtudhatjuk, hogy a király megölt egy naranjói vezetők egy rituális labdajátékot követően).  A naranjóiak néhány évvel később, 680-ban visszavágtak, a lépcsőt pedig lebontották. A tudósok már több helyen is fedeztek fel lépcsődarabokat.

Christophe Helmke, a Koppenhágai Egyetem kutatója, a kutatócsoport epigráfusa szerint a hieroglifák információkkal szolgálhatnak az építkezést feltehetően 642-ben elrendelő II. Kán hódításairól, valamint édesanyja haláláról. Szintén itt tűnik fel először egy korábban ismeretlen calakmuli uralkodó is. A Waxaklajuun Ubaah Kán néven azonosított király valamikor 630 és 640 között uralkodott, és feltehetően féltestvéri kapcsolatban volt a Kígyó-dinasztia egyik tagjával, ami azt jelenti, hogy a trónnak legalább két várományosa volt.

A hieroglifák szerint a dinasztia a mai Mexikó területén található Dzibanchéből származott, és a paneleken megemlékeznek a dinasztia fővárosába, Calakmulba költözésükről is. II. Kán édesanyja feltehetően Yaxhából származott, és egy politikai házasság révén ment hozzá a caracoli uralkodóhoz. Awe szerint nem világos, hogy a panelek hogyan kerültek Xunantunichba, azonban úgy tűnik, hogy a város Naranjo szövetségese vagy vazallusa volt. A városok a maja civilizációval együtt hanyatlottak le 800 és 1000 között. 

Private Sentinel

Csontvázat és kincseket is találtak egy hatalmas maja királysírban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra