Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
„Csók elején nem érdemes kapkodni!” – szex a Kádár-rendszerben

„Csók elején nem érdemes kapkodni!” – szex a Kádár-rendszerben

2023. június 4. 09:50 Tóth Eszter Zsófia

<

Veres doktor: a jelenség

A szocialista időszak szexuális felvilágosításáról szólva nem lehet említetlenül hagyni Veres doktort: neki szexuális tanácsadó rovata volt az Ifjúsági Magazinban és a Magyar Ifjúságban. A doktor elegáns zakójával, kecskeszakállával jelenség volt a korszakban. Előadásait gyakran magnóra vették, és másolt kazettákon sokszorosították az 1980-s években. Ő kimondta a kimondhatatlant is, és egykori kollegái szerint – mai szóhasználattal élve – celeb volt a korban.

„Volt egy vidéki lány – ma már tudjuk, hogy létezik ilyen, de akkor meglepő volt –, aki azért járt az Operába, mert számára az okozott szexuális kielégülést, ha az operaházi lépcsők korlátját simogathatta. És mi akkor jót röhögtünk ezen” – emlékszik vissza dr. Veres Pál egy korabeli „páciense”.

Veres doktor mindeközben óriási poéngyáros is volt. Mindenki elmehetett az előadásaira, mert nem pornótalkshow-ra ment, hanem tudományos rendezvényre, ahol a közönség nem tehetett arról, ha a doktor úr kicsit szabadszájú volt.

„Egyszer nővérképzőben adott elő, kétszáz nővér ült ott fityulában – szól a visszaemlékezés. – Odament a táblához, nem köszönt semmit, húzott egy egyenes vonalat, utána húzott egy vonalat alatta még egyszer. Majd a párhuzamos vonalra rajzolt egy kalapot és egy férfi nemi szervet. Azt mondta, kedves kollegák, ma itt a baszásról fogunk beszélni. Erre felállt hátul három nővér, hogy ezt nem hallgatják tovább. Utánuk szólt: ne siessenek, most jön a lényeg!”

A szüzesség elvesztése

1973 októberében egy 17 éves lány levelét közölte az IM, amelyet aztán a Kedves IM! rovatban hosszú, több mint egy évig tartó vita követett. A párbeszéd akörül bontakozott ki, hogy: „Minden srác elvárja a testi kapcsolatot, ugyanakkor a fiúk kijelentik, hogy csak szűz lányt vesznek feleségül.” 1975 januárjában zárszót közöltek Éretlen szerelem? Éretlen szerelmesek! címmel, amelynek már a címe is sugallta az ifjúság erkölcsi állapotának elégtelen mivoltát, nevelésének szükségességét.

Szűk tíz évvel később, a Hogyan vesztetted el? című, 1982-es vitát viszont már eleve úgy harangozták be, hogy „változnak az idők, változnak a szokások”, és „sokak számára olcsó préda a szüzesség, amitől minél hamarabb meg kell szabadulni”. A meginterjúvolt lányok és a tollat ragadók egy része sok rossz tapasztalatról számolt be.

Az egyik riport szerint a „cérnavékonyra tépett szemöldökű”, „Play Jazz” feliratú pólót viselő 14 éves leányt diszkó után hárman erőszakolták meg a taxiban, köztük barátja, Lósznya is, akivel azóta is együtt járt. Ezzel szemben a riadt mosolyú, világoskék batisztblúzt viselő pedagógus szimbolizálta a hiszékeny áldozatot, aki két hónap együttjárás után „adta oda magát” Pistának, mivel a fiú azt mondta, úgy nem tudja feleségül venni, ha nem biztos abban, összeillenek-e szexuálisan. Aztán otthagyta őt egyik napról a másikra.

Ezek a levelek akár íródhattak volna az 1970-es évekbeli lapszámokba is. Szókimondását tekintve viszont az az olvasói levél, amelyben egy fiú arról számolt be, hogyan végzett önkielégítést a WC-n, miközben „filmszínésznőkre, ismerős szomszédasszonyokra” gondolt, már messze az 1980-as évek bátrabb hangvételét igényelte. Mivel e levél konklúziójaként a szerző azzal fejezte be írását, hogy szerinte a maszturbálás „egészségtelen, primitív szokás”, féléves vita kerekedett a témában az újság hasábjain.

A disputa végén a főszerkesztő zárszavában úgy vélte, darázsfészekbe nyúlt a témával, de ifjúsági lapja feladatának tartotta e tabu ledöntését, mivel a leginkább érintett korosztályról szólt a vita. Szerinte a „kamaszok többet tudnak, mint azt a felnőttek gondolják, és kevesebbet, mint amennyit tudniuk kéne”. A cél, amelyet megvalósíthatónak tartott, a gyorsan fejlődő világhoz igazítani a saját fejlődésünket és a szocialista társadalomét is. Meg kell tanítani arra a fiatalokat – így a szerző –, hogy a veszélyeket elkerüljék, és a páros örömökre alkalmasakká váljanak. Majd, mint aki jól végezte a dolgát, a cikk végén olyan, könyvtárból kikölcsönözhető könyveket ajánlott, amelyekből mindez megtanulható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

„Csók elején nem érdemes kapkodni!” – szex a Kádár-rendszerben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra