Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Csak tévén követhette a futamot a Castro gerillái által elrabolt Forma-1-es pilóta

Csak tévén követhette a futamot a Castro gerillái által elrabolt Forma-1-es pilóta

2024. február 23. 11:20 Múlt-kor

„A férfinak automata pisztolya volt, és határozott hangon közölte velünk, hogy egy rossz mozdulat és végünk van” – a Forma-1 ötszörös, argentin világbajnoka Juan Manuel Fangio így emlékezett vissza elrablásának első pillanataira.

<

A fent nevezett pisztolyos úriember, Oscar Lucero Moya 1958. február 23-án lépett akcióba, megszakítva Fangio barátaival folytatott kedélyes társalgását a havannai Lincoln Hotel bárjában. A bőrkabátos fiatalember nyugalomra intette a társaságot, figyelmeztetve őket, hogy balhé esetén mindenkibe golyót ereszt.

Lucero Moya Fidel Castro megbízásából kereste fel a szállodát és csupán egyetlen emberért, Fangióért jött. Nem sokkal később az autóversenyző és az őt szorosan követő elrablója, aki a biztonság kedvéért pisztolyának csövét Fangio bordái közé nyomta, a szálloda előcsarnokába sétált, ahol Lucero Moya pár embere csatlakozott hozzájuk.

Amint a díszes kompánia beszállt a hotel előtt várakozó fekete Plymouth-ba, Moya udvariasabb modorra váltott és elnézést kért Fangiótól az emberrablásért. Moya elmagyarázta Fangiónak, hogy az egész akció azt a célt szolgálja, hogy felhívják a hazai, de leginkább a nemzetközi közvélemény figyelmét a Castro vezette forradalomra.

Moya keresve sem találhatott volna jobb alanyt Havannában: az argentin Fangio igazi sztár volt. A Forma-1 bajnoka azért érkezett Kubába, hogy részt vegyen a kubai nagydíjon.

Az 1958-as Kuba politikai és társadalmi viszonyai feszültek voltak. A Fidel Castro vezette „Július 26-a Mozgalom” gerillái egyre szabadabban mozoghattak vidéken, és tevékenységüket fokozatosan áthelyezték Kuba nagyobb városaira is.

Castro célja az volt, hogy megbuktassa a kubai elnök, Fulgencio Batista korrupt és diktatórikus rendszerét. Az emberrablás ötlete egyébként nem a vezértől, hanem annak egyik jobbkezétől, a forradalmárok titkos akcióit vezető Faustino Péreztől származott.

Castróék húzása bejött, a sajtó hamarosan értesült az ügyről és hírt is adott róla. Batista azonnal parancsot adott Havanna átfésülésére, de belbiztonsági emberei képtelenek voltak megtalálni Fangiót, akit egy lakályos lakásban rejtettek el fogvatartói.

Az argentin sztár megfelelő ellátásban részesült, és igazából csak egyetlen dologban szenvedett hiányt: nem indulhatott el a versenyen, így a világbajnoki pontversenyben nem gyarapíthatta pontjainak számát. A kormánykerék helyett Fangio kénytelen volt a csatornaváltó potmétert tekergetni és rádión követni a futamot.

Az autóversenyző kalandja a forradalmárokkal még a nagydíj napján véget is ért. Castro emberei éjfél körül kirakták Fangiót a havannai argentin nagykövetség közelében. Az emberrablók még egy levelet is „mellékeltek” a frissen szabadon engedett sztárpilótához, amelyben sajnálatukat fejezték ki, hogy politikai célokra használták fel az argentin szupersztárt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Csak tévén követhette a futamot a Castro gerillái által elrabolt Forma-1-es pilóta

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra