Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Elszállítottak négy, a hatvanas években a Duna-partba beépített régi sírkövet

Elszállítottak négy, a hatvanas években a Duna-partba beépített régi sírkövet

2023. november 3. 16:04 MTI

Négy sírkövet kiemeltek és a Fiumei úti temetőbe szállítottak azok közül, amelyeket a hatvanas években építettek be a Duna-partba, és a folyó alacsony vízállása miatt októberben újra láthatóvá váltak – közölte a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) csütörtökön az MTI-vel.

<

A munka tovább folytatódik

A Miniszterelnökség kegyeleti kultúrával foglalkozó háttérintézményének közleményében az áll: négy mozdítható sírkövet sikerült kiemelni a folyó partjáról, de feltett szándékuk, hogy alacsony vízállásoknál folytatják a munkát.

A most kiemelt négy sírkövet „kegyeleti szempontból méltó helyre, a nemzet központi történelmi temetőjébe”, a Fiumei úti sírkertbe szállították. A később kiemelendőket is ebben a temetőben tervezik elhelyezni – írták.

A kiemelt sírköveknek külön helyet biztosítanak majd a Fiumei úti sírkertben.

Régi temetők maradványai

A közleményben felidézték: Budapest területén a jelenleginél sokkal több temető volt, amelyeket a lakosság számának növekedésével és a város terjedésével felszámoltak, beépítettek.

Számos síremléket megmentettek ezekből a temetőkből, így került több sír a Fiumei úti sírkertbe például a Váci úti temető felszámolásakor.

A Németvölgyi temető 1885 és 1912 között volt aktív temető, de csak a '60-as években számolták fel.

Számos sírkövet a hozzátartozók kérésére a Farkasréti temetőbe vagy a mai Fiumei úti sírkertbe vittek, de valószínűleg több száz síremlék esett áldozatul a Duna partvédő kőszórásakor – olvasható a dokumentumban.

A NÖRI akciójával a „kegyeletsértő állapotot” szeretné megszüntetni, és határozott szándéka azt is láttatni, hogy a végtisztesség épített emlékeit nem lehet „ilyen lelketlenül, az egykori kommunista rendszer embertelen és kulturálatlan módján építkezési anyagnak tekinteni” – hangsúlyozták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elszállítottak négy, a hatvanas években a Duna-partba beépített régi sírkövet

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra