Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A Schöfft festőcsalád képeiből nyílt kiállítás a Nemzeti Múzeumban

A Schöfft festőcsalád képeiből nyílt kiállítás a Nemzeti Múzeumban

2023. október 13. 13:20

Az ARS SACRA Fesztivál keretében nyílt meg a Schöfft 3 – Egy festőcsalád három generációja című kiállítás. Az igazi festészeti ritkaságok 2023. december 31-ig láthatóak a Nemzeti Múzeumban.

<

A Schöfft család az 1770-es évektől az 1850-es évekig alkotott, tagjai pedig olyan híresek lettek korukban, hogy Pest belvárosának egyik utcáját Képíró utcának keresztelték, ahol tevékenykedtek.

A festőműhelyt Josepf Schöfft (1742 körül – 1808) alapította, aki tudását bizonyára a szászországi családi műhelyben sajátította el.

Fia, József Károly (1781-1851) már mint kész festő iratkozott be a bécsi művészeti akadémiára 1802-ben. József Károly legidősebb fia, Ágoston (1809-1888) bécsi tanulmányainak megkezdéséig, 1828-ig a családi műhely munkájában vett részt.

Európai tanulmányútja után, rövid pesti tartózkodását követően 1835-ben világjáró útra indult, nemzetközi karrierjét építve.

A Schöfft műhely kompozíciói barokk példákat követnek, többségük grafikai előképek után készült. Képeiken a későbarokk stílus a klasszicizmussal keveredik, 1825 után a romantikus akademizmus jelentkezik műveiken.

Legtöbb megbízást a pest-budai templomok mellett az Alföld újonnan épülő plébániától kapták, mely terület hagyományosan a fővárosi mesterek piacának számított már a 18. században is.

Győrtől Máramarosszigetig találkozhatunk alkotásaikkal.A legtöbb Schöfft oltárképpel a szabadkai székesegyház büszkélkedhet.

A Schöfft család tagjai által festett oltárképek és nemesi, polgári portréképeik a magyar művészettörténet születéséhez vezetnek bennünket vissza.

Schöfft József, Schöfft József Károly és Schöfft Ágoston (apa, fia és unokája) műhelyéből a korszak olyan egyedülálló arcképei születtek, mint Gróf Széchenyi István, Pázmány Péter bíboros, I. Ferenc császár vagy József nádor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Schöfft festőcsalád képeiből nyílt kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra