Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Ex libris-kiállítás nyílik a szegedi Somogyi-könyvtárban

Ex libris-kiállítás nyílik a szegedi Somogyi-könyvtárban

2023. szeptember 6. 11:26 MTI

Rácz Mária műpártoló ex libris gyűjteményéből nyílik kiállítás csütörtökön a szegedi Somogyi-könyvtárban, a műgyűjtő nevére készült 115 könyvjegyből nyolcvanat mutatnak be a tárlaton – tájékoztatta Andóczi Balogh Éva, a közgyűjtemény PR-referense az MTI-t.

<

A kötetek birtokosát jelölő tulajdonjegyek hagyománya egészen az ókorig nyúlik vissza, a legrégebbi ilyenként III. Amenhotep fáraó könyvtárából származó, egy papirusztekercsben elhelyezett fajansztáblácskát szokás emlegetni i. e. 1400-ból. A valódi, sokszorosított ex librisek a könyvnyomtatás elterjedésével jelentek meg.

A 19. század második felében Magyarországon nyugati mintára indult meg az ex librisek gyűjtése, de mivel a századfordulóig hazánkban még nem működött egyesület, mindez nehéz vállalkozás volt, a régi ex librisek elfeledve, elszórtan hevertek könyvtárak raktáraiban.

1909-ben alakult meg a Magyar Amatőrök és Gyűjtők Egyesülete, az elnöki tisztet betöltő ifj. gróf Andrássy Gyula közreműködésével.

1959. április 25-én jött létre a fővárosban ex libris gyűjtőkből és grafikusokból a Kisgrafika Barátok Köre, melyhez számos vidéki csoport csatlakozott.

Szegeden a kört Kopasz Márta festő, grafikus, művésztanár szervezte meg 1961-ben.

Rácz Mária 1981-től kapcsolódik szorosabb kötelékekkel a szegedi csoporthoz.

Értő szemekkel válogatott csodálatos ex libris gyűjteményt tudhat a magáénak. Fontos küldetése az ex librisek népszerűsítése helyi és országos viszonylatban.

Rácz Mária nevére összesen 115 ex libris készült, a kiállításon ezek közül nyolcvan látható, magyar és külföldi művészek munkái.

Az első ex-librist Kopasz Márta készítette el a számára. Rajta egyaránt megtalálható a kígyó és mécses, amelyek a hivatását, az egészségügyet szimbolizálják.

További ex librisek is a foglalkozására, a természet szeretetére, a kétévente megrendezendő nemzetközi ex libris kongresszusokra utalnak, bibliai és irodalmi vonatkozásokkal.

Utolsó ex librisét Szunyoghy András készítette, rajta a hobbijára, az utazásra vonatkozó motívumokkal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ex libris-kiállítás nyílik a szegedi Somogyi-könyvtárban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra