Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Viking kori sír és fegyverek lapultak egy családi ház kertjében

Viking kori sír és fegyverek lapultak egy családi ház kertjében

2023. július 5. 11:20 Múlt-kor

A dél-norvégiai Setesdalban egy család meghökkentő felfedezést tett: egy viking kori harcos sírjára bukkantak a hátsó kertjükben.

<

Oddbjørn Holum Heiland egy tervezett építkezést megelőzően ásott a kertben, amikor a felszín közelében, közvetlenül a fű és a legfelső talajréteg alatt egy négyszögletes követ talált.

A következő vödörnyi kiásott földben egy különös vasdarabra lelt, amely egy kard pengéjének bizonyult, amelynek nemsokára a markolata is előkerült. Egy gyors Google-keresés nyomán a kard formája viking eredetet sugallt.

Heiland félbehagyta az ásást, és értesítette a hatóságokat a lehetséges régészeti leletről. Másnap az oslói Kultúrtörténeti Múzeum (Kulturhistorisk museum) két régésze, Joakim Wintervoll and Jo-Simon Frøshaug Stokke érkezett a helyszínre, hogy megvizsgálják a kardot. Megerősítették, hogy a viking korból származik, és arra jutottak, hogy Heiland valószínűleg egy sírt ásott ki a hátsó kertjében.

A kard két fellelt darabja egy kb. 70 cm hosszú fegyvert ad ki, a penge legszélesebb része 5 cm-es. „De igazán a markolat az, ami a viking eredetre utal” – mondta el Wintervoll. A kardmarkolatok koronként, szinte a divatot követve változtak, és a Setesdalban talált példány ez alapján a 800–900-as évek fordulójára tehető.

„Időszámításunk kezdetéig visszamenőleg vannak jól datált markolataink, így jól át tudjuk tekinteni, hogy változtak a különböző stílusok a korai vaskortól egészen a középkorig” – tette hozzá a régész.

Heilandék háza az 1740-es években épült; a sír ezek szerint több mint ezer éven át rejtőzött egy vékony gyepréteg alatt, és az építkezéskor merő véletlenségből nem találták meg. A sírban egy lándzsát, üveggyöngyöket, egy fibulát és egy övcsatot is találtak.

A háborítatlanul megmaradt, gazdag sírmelléklet alapján egy magas társadalmi státuszú elhunytat temettek ide. Nincs nyoma annak, hogy valaha sírdombot emeltek volna fölé, de a sír fölött talált kő elképzelhető, hogy eredetileg függőlegesen állt, és csak később borult fel.

Egykor farmok egy kis csoportja állt 100-150 méternyire a sírtól. „A szokás az volt, hogy a földek birtokosait a farmhoz közel temették el, olyan helyen, ami az arra elmenő utakról jól látszott. Az erre járók láthatták a sírokat, és tudhatták, hogy az itt élők ősei már régóta birtokolják a földeket. Ezek a mi rokonaink: ez a föld a miénk, és már nemzedékek óta az. A jól látható sír ezt a célt szolgálta” – mondta el Stokke.

Emberi maradványokat mindeddig nem találtak a sírban, és a régészek nem is számítanak rá, hogy a jövő héten újrakezdődő ásatások során találni fognak, a hamvasztás gyakori volt ebben a korszakban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Viking kori sír és fegyverek lapultak egy családi ház kertjében

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra