Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Legalább 57 ezer éves, neandervölgyiek által készített rajzokra bukkantak Franciaországban

Legalább 57 ezer éves, neandervölgyiek által készített rajzokra bukkantak Franciaországban

2023. június 23. 15:08 MTI

Több mint 57 ezer évesek azok a jelek, amelyeket feltehetően neandervölgyi emberek rajzoltak ujjaikkal egy Franciaországban feltárt barlang falába.

<

A neandervölgyi ember legrégebbi ismert rajzainak tartott jeleket a Franciaország északi részén fekvő Loire-völgyi térségben, a La Roche-Cotard-barlangban fedezték fel a tudósok.

A Plos One című folyóiratban publikált tanulmány szerzői a lelet jelentőségét hangsúlyozva azt írták: a felfedezés újabb bizonyíték arra, hogy a neandervölgyiek „olyan összetettek és sokszínűek voltak, mint a modern ember ősei”.

Az ujjal a puha, üledékből álló falba vésett jelek kora alapján a La Roche-Cotard-i lehet a legrégebbi neandervölgyi díszítésű barlang Franciaországban.

A barlang falán kör alakú, pontozott, háromszög alakú és hullámos jeleket találtak, s ezeket Jean-Claude Marquet, a franciaországi Tours-i Egyetem tudósa és kollégái elemezték. A kutatócsoport 3D-s modelleket készített a vésetekről, és összehasonlította őket a korábban felfedezett, már ismert emberi jelekkel. Megállapították, hogy alakjuk, távolságuk és elrendezésük alapján szándékosan készültek.

A rendezett formák a tudósok szerint szimbolikus jelentőséggel bírhattak, ugyanakkor ez szerintük még nem bizonyítja, hogy a készítők szimbolikusan is gondolkodtak.

A barlangot a Smithsonian Magazine online kiadása szerint 1846-ban fedezték fel, amikor a vasút építése miatt kőbányákat nyitottak a környéken. 1912-ben végzett feltárásakor őskori kőeszközökre és állatok csontmaradványaira is bukkantak, ami azt jelezte, hogy évezredekkel korábban paleolit kori vadászok jártak ott.

A falakon talált ujjnyomokat már az 1970-es években észrevették a tudósok. Az új tanulmányt készítő kutatócsoport 2016-tól vizsgálta a barlang falán felfedezett jeleket.

A kutatócsoport a barlangi üledék vizsgálatából arra következtetett, hogy a La Roche-Cotard-barlangot mintegy 57 ezer éve, jóval a modern ember megjelenése előtt elzárta az üledék, tehát a lelet ennél régebbi.

A kutatók szerint a leletek összességében azt bizonyítják, hogy a véseteket a neandervölgyiek készítették.

A tudósok hangsúlyozták, hogy mai ismereteink alapján „már jobban érthető, milyen sokféle tevékenységet végeztek a neandervölgyiek”, és ezek „szervezett társadalmi viselkedésről” tanúskodnak, amelyek hasonlítanak a modern ember viselkedésére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Legalább 57 ezer éves, neandervölgyiek által készített rajzokra bukkantak Franciaországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra