Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Ezt néztük kedd esténként – A döntő szavazás

Ezt néztük kedd esténként – A döntő szavazás

2023. május 23. 08:20 Múlt-kor

Köszönjük olvasóinknak, hogy az elmúlt hetekben szavaztak kedvenc „kedd esti” sorozataikra! Most itt az ideje, hogy kiderüljön az abszolút kedvenc: a négy kategória győztesei közül az alábbi szavazásban választhatják ki, melyik sorozat vitte a prímet a hetvenes, nyolcvanas évek Magyarországán.

<

A Tenkes kapitánya

A Magyar Televízió első és legsikeresebb sorozata azon ritka esetek közé is tartozik, amikor a mozgóképként született műből készül utólag regény: Az először 1964-ben levetített A Tenkes kapitánya elképesztő sikere nyomán a forgatókönyvíró, Örsi Ferenc azonnal átültette irodalmi formába is. A 13 részes sorozat története a Rákóczi-szabadságharc idején játszódik, a főhős, Eke Máté (Zenthe Ferenc) a dél-baranyai Siklós várát megszálló Eberstein báró (Ungváry László) vezette labancok ellen vezet portyákat, majd foglalja el a várat. A magával ragadó sorozat alacsony költségvetését tükrözi, hogy a nagyobb csatajeleneteket az 1953-as Rákóczi hadnagya című mozifilmből emelték át.

Forró szél (Врућ ветар)

Bár a legendássá vált Šurdának csak 10 rész adatott meg arra, hogy megnevettesse a magyar közönséget, főcímzenéjével, jellegzetes kalapjával, és folyamatosan ingadozó vérnyomásával kitörölhetetlen emlékeket hagyott bennünk. A folyamatosan önmagát és új állást kereső Šurda fanyar humorral mutatta be a szocializmus végnapjait élő Jugoszláviában élők kiúttalan élettörténeteit a saját botladozásain keresztül. A kávéfüggő exborbély elképesztő kanyarokon keresztül talál vissza eredeti foglalkozásához, miközben nagymamája, a magát nagymenőnek mutató barátja, Bob, és rokona, Firga próbálják „jó útra” téríteni – többnyire sikertelenül.

Columbo (Columbo)

Az 1972-től Magyarországon is sugárzott amerikai filmsorozat az egyik legnépszerűbb kedd esti kikapcsolódást jelentette a Kádár-rendszer második felében. A Los Angeles-i rendőrség gyilkossági ügyosztályának nyomozóját alakító Peter Falk igazi egyéniség volt: a totális kispolgár benyomását keltő, a látszólag naiv és lassú észjárású Columbo olyan sikeresen tévesztette meg a bűntények elkövetőit, hogy a legtöbbször maguk sem értették, miként sikerült őket lépre csalni. A karaktere szerint olasz felmenőkkel büszkélkedő nyomozó emellett rossz céllövő volt, sőt fegyvert sosem hordott magánál, magánéletét pedig számos rejtély övezte. A 69 epizódot megélt sorozatban például a felesége, akiről mindössze egyszer nyilatkozott, sohasem volt látható.

Onedin család (The Onedin Line)

Nem túlzás azt állítani, hogy a brit televíziós sorozat 91 részen keresztül valósággal a tévéfotelekhez szögezte a magyar nézőket. Az első epizódot 1979. január 9-én vetítette a Magyar Televízió. A főszereplő, James Onedin kapitány és brit középosztálybeli családja viszontagságokkal teli életét kedd esténként – a korabeli statisztikák szerint – 6,5 milliónyi magyar követte figyelemmel. A korhű hajókat 20 országból szerezték be a film készítői. A szereplők közül egyedül a legendás Baines kapitánynak volt igazi hajózási tapasztalata: a II. világháborúban a brit királyi haditengerészetnél szolgált, később pedig saját jachtjával hajókázott Anglia déli partjainál.

Nektek melyik volt a kedvencetek?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ezt néztük kedd esténként – A döntő szavazás

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra