Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Petíció követeli a legendás olasz filmrendező megölésének újbóli kivizsgálását

Petíció követeli a legendás olasz filmrendező megölésének újbóli kivizsgálását

2023. január 19. 14:22 MTI

Online petíciót indított egy olasz ügyvéd, hogy újranyissák a vizsgálatot az 1975-ben meggyilkolt filmrendező, Pier Paolo Pasolini ügyében.

<

A petíciót Pasolini egy unokatestvérének ügyvédje, Stefano Maccioni indította, akinek 2010-ben már sikerült egyszer elérnie, hogy újból leporolják a gyilkossági ügyet, de aztán mégis félretették.

A petíciót azt követően kezdeményezte az ügyvéd, hogy Maurizio Abbatino, a Magliana bűnszervezet egyik volt vezetője az olasz parlament maffiaellenes bizottsága előtt tavaly decemberben azt állította, hogy Pasolini meggyilkolása összefüggött a rendező Salò, avagy Szodoma 120 napja című filmjéhez forgatott egyes filmrészletek ellopásával. A vallomás szerint a rendező, aki éppen ezen a filmen dolgozott, a jeleneteket akarta visszaszerezni az ostiai tengerparton, ahol megölték.

A baloldali meleg költő, regényíró, a Dekameron, Canterbury mesék és Az Ezeregyéjszaka virágai rendezőjének hívei közül sokan gondolták korábban is, hogy nem Pino Pelosi volt az elkövető, akit egykor a gyilkosság miatt letartóztattak, és magára vállalta a tettet, de évekkel később visszavonta vallomását.

1975. november 2-ra virradó éjjel az akkor prostituáltként dolgozó, 17 éves Pelosi a Róma melletti Ostiában találkozott a rendezővel, ahol később egy futballpályán megtalálták Pasolini összeroncsolt holttestét. Pelosi eredeti vallomása szerint Pasolini megpróbálta megerőszakolni, ezért ő védekezésül ölte meg az akkor 36 éves férfit.

Pelosit elítélték a gyilkosság miatt és kilenc évet ült börtönben. A nyomozók azonban kezdettől fogva kételkedtek abban, hogy egyetlen elkövető ilyen súlyos sérüléseket okozhatott az áldozatnak. A tetthelyen olyan ruhadarabokat és lábnyomokat is találtak, amelyek sem Pasolinihez, sem Pelosihoz nem tartoztak.

Egy 2010-ben a bíróság előtt tett vallomásában Pelosi ártatlannak vallotta magát, és elmondta, hogy a brutális gyilkosságért legalább hat ember tehető felelőssé: három autóval és egy motorral hajtottak át Pasolinin.

Pasolini halálos fenyegetéseket kapott szélsőjobboldali szervezetektől a Salò, avagy Sodoma 120 napja miatt, amelyben élesen bírálta a Mussolini-diktatúra 1944-1945-ös időszakát.

2015-ben azért zárták le ismét a megnyitott ügyet, mert a római ügyészség szakértői nem tudták azonosítani azt az öt DNS-mintát, amelyet Pasolini meggyilkolása éjjelén viselt ruháján találtak.

Pelosi 2017 augusztusában, 58 évesen, rákban halt meg egy római kórházban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Petíció követeli a legendás olasz filmrendező megölésének újbóli kivizsgálását

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra