Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Középkori nők és gyermekek sírjait tárták fel a bükkábrányi lignitbányában

2022. december 12. 11:25 MTI

Középkori, 11. századi temetőre és számos őskori temetkezésre bukkantak a bükkábrányi lignitbánya területén a miskolci Herman Ottó Múzeum régészei – közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.

<

A nagyjából kéthektáros területen a régészek három hónapig végeztek megelőző feltárásokat a bánya bővítése miatt ősszel. A lelőhelyen középső neolitikumhoz, rézkorhoz és bronzkorhoz tartozó településnyomokat azonosítottak.

Ezek közül kiemelkedik egy karámként azonosítható árokrendszer és egy 200 méter átmérőjű körárok, ami ritkaságnak számít a megyében.

Több temetkezés és sírcsoport is előkerült ezekből az időszakokból, edénymellékletekkel és szerény réz, illetve bronzékszerekkel temették el a halottakat – áll a közleményben

Mint írták, a terület közepén lévő középkori temető több mint 100 sírból állt, és az eltemetett emberek többsége nő, illetve gyermek volt.

Több sírban a korszakra jellemző bronz, S-végű hajkarikákat fedeztek fel és néhányban további ékszereket.

A szakértők azt feltételezik, hogy egy nagyobb Árpád-kori település lakói voltak, de ennek pontos helyét még nem sikerült meghatározni.

Közölték azt is, hogy a római császárkor időszakából előkerült egy magányos szarmata férfi sírja, vas ruhakapcsolótűvel és bronz övszerelékkel.

A Herman Ottó Múzeum munkatársai már találtak szenzációs leleteket a bánya területén: 2007-ben 7 millió éves mocsárciprusokat, 2020-ban pedig 6000 éves arany ékszereket tártak fel a szakemberek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Középkori nők és gyermekek sírjait tárták fel a bükkábrányi lignitbányában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra