Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Korábban nem ismert vázlatokat fedeztek fel Modigliani egyik festménye alatt

Korábban nem ismert vázlatokat fedeztek fel Modigliani egyik festménye alatt

2022. július 13. 19:22 MTI

Három, eddig ismeretlen vázlatot fedeztek fel Amedeo Modigliani 20. század eleji olasz szobrász, festő egy műve alatt egy izraeli múzeumban.

<

Modigliani (1882–1920) befejezetlen művei akkor kerültek napvilágra, amikor a Haifai Egyetem Hecht Múzeumában röntgenfelvételt készítettek az Akt kalappal című vásznon a művész munkáinak átfogó vizsgálata során, melyet egy közelgő philadelphiai kiállítás miatt végeztek.

„Csodálatos felfedezés! A röntgensugarak segítségével képesek vagyunk szóra bírni az élettelen tárgyakat” – mondta el az AP hírügynökségnek Inna Berkowits, a Hecht Múzeum művészettörténésze.

Modiglianit a 20. század nagy modernista művészei egyikének tartják. Rövid, viharos, bohém életet élt Franciaországban, ahol aktjanak megítélése vitatott volt.

Festményeit a tipikusan vékony, elnyújtott nyakú és arcú alakok jellemzik, stílusát a 19. század végén, a 20. század elején Franciaországba érkező afrikai és kükládai görög művészet ihlette. A zsidó művész 35 éves korában, pénztelenül halt meg.

Egyik festménye, a Fekvő akt több mint 170 millió dollárért kelt el egy aukción 2015-ben, ezzel a valaha legdrágábban eladott képek egyikévé vált. Egy másik művéért 157 millió dollárt adtak egy 2018-as aukción.

A valódi Modigliani-alkotások iránti nagy kereslet hamisítások virágzó piacát hívta életre. Egy 2017-es genovai kiállítást idő előtt bezártak, mivel a bemutatott művek közül több hamisítvány volt a szakértők szerint. A büntetőper több mint egy éve folyik.

2018-ban a londoni Tate Galéria egy Modigliani-képe alatt röntgenfelvétellel fedezték fel a művész egy addig ismeretlen portréját.

Modigliani 1908-ban készített Akt kalappal című képe önmagában is szokatlan. A vászon két oldalán ellentétes irányban festett portrék vannak. A Hecht Múzeum képtárába lépők egy fejjel lefelé fordított aktportréval találkoznak.

2010-ben a múzeum kurátora észrevette egy harmadik figura szemét is, de csak idén vizsgálták meg a rejtett képet.

„Amikor elhatároztuk, hogy megröntgenezzük, csak arra törekedtünk, hogy a rejtett alakról tudjunk meg többet” – mondta el Berkowits.

A kalapot viselő rejtett nő mellett még két portrét fedeztek fel az ellenkező oldalon, melyek szabad szemmel teljesen láthatatlanok voltak: egy férfiét és egy kontyba fogott hajú nőét.

Az Akt kalappal Modigliani pályája elején született, nem sokkal azután, hogy Olaszországból Párizsba költözött, és igyekezett vevőket találni műveire. A festményt a múzeum alapítója vásárolta meg 1983-ban.

A vászonról most azt tudni, hogy öt festményét tartalmazza, melyeket takarékosságból alkotott ugyanarra az anyagra.

Más művészek, köztük Degas és Rembrandt rejtett alkotásaira is fény derült már röntgen vagy más, nem invazív technológia segítségével.

Berkowits vászon vázlatfüzetnek nevezte a művet, és kijelentette, nincs kétség, a festmény eredeti.

A philadelphiai tárlat október 16-ától látható a Barnes Alapítvány épületében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Korábban nem ismert vázlatokat fedeztek fel Modigliani egyik festménye alatt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra