Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A kamerák előtt és a bridzsasztalnál is minden díjat megnyert Omar Sharif

A kamerák előtt és a bridzsasztalnál is minden díjat megnyert Omar Sharif

2022. július 10. 16:20 Múlt-kor

Hét éve, 2015. július 10-én hunyt el Kairóban Omar Sharif egyiptomi film- és televíziószínész, az Arábiai Lawrence (1962), a Doktor Zsivágó (1965) és számos más híres alkotás meghatározó szereplője. Hosszú karrierje alatt egyfajta karakterszínésszé vált, tehetségének és nyelvtudásának köszönhetően a nyugati filmekben szinte bármilyen „külföldi” szereplőt el tudott játszani.

<

Vallás és szerelem

Michel Dimitri Chalhoub néven született Alexandriában 1932. április 10-én, libanoni-szír származású családban (a család az antiochiai görögkeresztényekként aposztrofált, arab anyanyelvű keresztény felekezet tagja volt).

Édesapja faipari vállalkozást vezetett, és bár nem voltak kimondottan gazdagok, a szülők elit körökben mozogtak, még I. Farúk király is rendszeresen megfordult házukban hatalmának 1952-es megdöntéséig.

Az egyiptomi forradalom és Gamal Abdel Nasszer hatalomra kerülése után a családi vállalkozás rossz helyzetbe került, a szülők azonban tudták taníttatni fiukat, aki előbb az alexandriai Viktória Főiskolán, majd a Kairói Egyetemen tanult, ahol matematikából és fizikából diplomázott. Egy ideig apja fakereskedésében dolgozott, mielőtt színészkedésre adta volna fejét.

Első filmszerepe az 1954-es Pokoli Nap című egyiptomi alkotás főszerepe volt, itt már együtt játszott későbbi feleségével, Faten Hamamával. A színésznő az eredetileg kijelölt főszereplővel nem vállalta a csókjelenetet, új színésztársával azonban szinte azonnal egymásba szerettek. Chalhoub, hogy feleségül vehesse, áttért az iszlámra és felvette az Omar Sharif nevet.

Sharif és Hamama valóságos sztárpárrá váltak Egyiptomban, és rendszeresen forgattak együtt filmeket. 1962-ben Sharif megkapta első angol nyelvű szerepét, az Arábiai Lawrence című David Lean-filmben, amelyben az (egyébként fiktív) Serif Alit alakította. Ez sokak szerint „a hollywoodi történelem legnehezebb mellékszerepe” volt, és Sharif számára Oscar-jelölést is eredményezett a két Golden Globe-díj mellé.

Az Arábiai Lawrence óriási sikert aratott, és Sharif hét filmre szóló szerződést kötött a Columbia filmstúdióval. Az elkövetkező évek során Marco Polótól Dzsingisz kánig (utóbbi volt az első hollywoodi főszerepe) számos „egzotikus” szerepben tűnt fel, azonban a rendezők által egybehangzóan dicsért briliáns színészi képességei ellenére eme alkotások nem hozták meg a várt sikert.

A következő áttörést (és az újabb Golden Globe-díjat) ismét Lean rendezésében érte el az 1965-ös Doktor Zsivágóval, amely Borisz Paszternak 1957-es regényének adaptációja volt.

A Nasszer-kormány politikája egyre kellemetlenebbé kezdett válni Sharif számára, mivel minden külföldi utazásához „kilépővízumot” kellett kérvényeznie, hogy elhagyhassa Egyiptomot. Ez végül odáig vezetett, hogy állandó jelleggel Európába költözött, ami végül a házasságába került – Hamamával 1966-tól hivatalosan is külön éltek, 1974-ben pedig kimondták válásukat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A kamerák előtt és a bridzsasztalnál is minden díjat megnyert Omar Sharif

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra