Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ma sem tudjuk, valóban a két vadnyugati fenegyereket ölték-e meg a bolíviai katonák 1908-ban

2021. október 29. 08:38 Múlt-kor

Nincs olyan korszak az emberiség történelmében, amelyhez ne kapcsolódnának bizonyos teóriák, vagy elképzelések, amelyek arról szólnak, hogy az elénk tárt tények mögött mi a tényleges valóság. A vadnyugat történelme sem szűkölködik ilyen elméletekben. A legismertebb és széles körben tárgyalt eset Butch Cassidyhez és a Sundance kölyökhöz fűződik. Ők a leáldozófélben lévő vadnyugat helyett Bolíviában próbáltak szerencsét, ám a hivatalos jelentések szerint 1908-ban ugyanúgy ráfáztak a próbálkozásra, mint hat évtizeddel később Che Guevara. Vagy mégsem? Néhányan tudni vélik, hogy valójában nem haltak meg.

<

Vadnyugati pályaív

Mint annyi más ismert vadnyugati figurát, Butch Cassidyt sem az eredeti nevén ismeri a világ. 1866-ban, egy Utah-ban élő mormon házaspár első fiaként látta meg a napvilágot Robert Leroy Parker néven, a szüleinek később még 12 gyermeke született.

A család birtokán nőtt fel, ám korán elhagyta azt, és egy Mike Cassidy (ál)nevű cowboy és nem mellesleg marhatolvaj mellett tanulhatta el a vadnyugati élet csínját-bínját, például lovagolni és lőni is. Az ő tiszteletére kezdte el magát Cassidynek nevezni. A Butch név akkor ragadt rá, amikor később hentesként (angolul butcher) is dolgozott.

A törvényen kívüli tettei 1887-ben kezdődtek, amikor összeállt egy Matt Warner nevű férfival, aki amellett, hogy lovakkal foglalkozott, három társával, köztük Cassidyvel együtt kirabolta a coloradói Telluridében található Miguel Valley Bankot. Butch Cassidynek ez volt az első komolyabb akciója, de emellett természetesen még számtalan kisebb-nagyobb bűncselekmény fűződött a nevéhez.

1894-ben ismerte meg Ann Bassettet, egyik munkaadója lányát, akivel romantikus viszonyba bonyolódott. Még ugyanebben az évben Cassidyt letartóztatták lótolvajlásért, és két évre ítélték, ám másfél év után szabadulhatott a jó magaviselete miatt.

Szabadulása után ismerte meg azokat a társait, akikkel összeállhatott, hogy komolyabb akciókat hajtson végre. Közülük a legismertebbé váló partnere a Sundance kölyök, vagyis Harry Alonzo Longabaugh volt.

Longabaugh egy évvel volt fiatalabb Butch Cassidynél, és egy pennsylvaniai család legfiatalabb gyermekeként látta meg a napvilágot. Az első bűncselekményét még tizenöt éves korában hajtotta végre, amikor ellopott egy pisztolyt, majd egy lovat és egy nyerget Wyomingban.

Természetesen elfogták, és másfél évre ítélték. Mivel mindez a wyomingi Sundance-ben történt meg, megkapta a Sundance kölyök becenevet szabadulása után.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ma sem tudjuk, valóban a két vadnyugati fenegyereket ölték-e meg a bolíviai katonák 1908-ban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra