Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Köszönés és búcsúzás: a csimpánzok is ismerik az emberek világának udvariassági formuláit

2021. augusztus 17. 13:18 MTI

Játék, bundák tetvetlenítése és közös feladatok: a legújabb brit-svájci kutatás megállapította, hogy a csimpánzok és a bonobók sem „in medias res” kezdenek bele tevékenységeikbe, az emberekhez hasonlóan a köszöntés és a búcsúzás elengedhetetlen része a kommunikációnak. 

<

Az emberek világában udvariatlannak számít egy beszélgetést elbúcsúzás nélkül befejezni vagy egymás köszöntése nélkül egy közös feladatot elkezdeni.

A Neuchateli Egyetem és a Durhami Egyetem Raphaela Heesen biológusai hasonló magatartást figyeltek meg állatkertben tartott bonobóknál és a közönséges csimpánzoknál is. 

A kutatók elemezték, hogy mi történik, mielőtt és miután az állatok kölcsönösen tetvetlenítik a bundájukat vagy együtt játszanak. A bonobók az esetek 90, a csimpánzok 70 százalékában adtak le célzott jelzéseket, mielőtt közös tevékenységbe fogtak.

A közös játék vagy a bundagondozás után a kommunikáció – mint amilyen az érintés, a kézfogás vagy a kölcsönös szembenézés – ennél is markánsabb volt.

Érdekes módon – írják a kutatók az iScience tudományos lapban – a bonobók gyengébb jelzéseket küldtek, amikor partnerük egy hozzájuk társadalmilag közelebb álló csoport tagja volt.

Ez hasonló ahhoz a magatartáshoz, amelyet az embereknél társasági etikettnek vagy udvariasságnak tartunk. „Ha az ember egy jóbaráttal lép interakcióba, sokkal kisebb valószínűséggel törődik az udvarias kommunikációval” – írja a tanulmányban Raphaela Heesen.

A kutatók szerint ez a bonobók és csimpánzok körében megfigyelt kommunikáció segíthet a kölcsönös elkötelezettség eredetének, és az emberi evolúció egyes lépéseinek megértésében.  

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Köszönés és búcsúzás: a csimpánzok is ismerik az emberek világának udvariassági formuláit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra