Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Jelentéktelen hercegnőből francia királyné, majd a népharag áldozatává vált Marie Antoinette

2021. június 13. 08:14 Jana Rysánek Schmiedtová

Mária Terézia nagytiszteletű uralkodónő volt, és az egyetlen olyan nő, aki valaha cseh trónra került. Lánya, Marie Antoinette azonban mint tékozló, felelőtlen és büszke francia királyné vonult be a történelembe. Életét eleinte a felhőtlen jólét, pompa és gazdagság határozta meg, nyugodt gyermekkora azonban gyökerestül felfordult, amikor az ájulós, nőktől rettegő francia trónörökös felesége lett.

<

Az írástudatlan főhercegnő

Mária Terézia és I. Lotaringiai Ferenc tizenötödik, utolsóelőtti gyermekeként született Mária Antónia Jozefa Johanna a tizenegyedik lány volt a gyermekek sorában, ezért nem rendeztek nagy ünnepséget a tiszteletére, hanem egyből a dajka gondjaira bízták. A legkisebb lányt mindenki a tenyerén hordozta. A féktelen gyereknek – akinek nagyon jó alakja, és a korához képest kivételesen elragadó modora, valamint lágy, nőies vonásai voltak – minden rosszaságot megbocsátottak. Antónia bárkit az ujja köré csavart – elég volt csak rávillantania egy mosolyt.

Az elkényeztetett császári gyermek unalmasnak találta jó hírű magántanárainak óráit, meg is lett a következménye: 11 éves korában Antónia nem tudott dadogás nélkül olvasni, komoly hibákkal írt, és a kézírása olvashatatlan volt.

A kicsi Toncsi szinte egyáltalán nem ismerte az édesanyját. Amikor elvitték őt hozzá, a császárné felpillantott a papírból, magához vett egy nagyítót, és azzal tanulmányozta a lányát. Néhány perc múlva megjegyezte, hogy korához képest kicsinek tűnik. Nevelőnőjét, Mme von Brandeist és orvosát van Swietent megkérdezte, hogy a fiatal kisasszonynak ízlik-e a hal, hogy nem gyötri-e félelem a mennydörgéstől és a villámlástól, valamint hogy milyen fejlődést mutat a tanulmányait illetően. Rögtön azután, hogy meghallgatta a tömör válaszokat, Mária Terézia újból belemerült a munkába. A meglepett lány még egy darabig nézte édesanyját, mielőtt kivezették volna a dolgozószobából.

Eltakarni a kopasz foltot, kifehéríteni a fogakat!

Ahogy minden testvérének, a leendő francia királynénak, Mária Antóniának is szó nélkül alá kellett vetnie magát édesanyja házasodási politikájának. Mária Terézia kíméletlenül kihasználta a stratégiailag megkötött házasságokat, a szerelmet nem vette figyelembe, pedig ő maga szerelemből házasodott. A sors azonban gyakran beleszólt terveibe: mivel kilencedik lánya, a Nápolyba szánt Jozefa a családi kriptában tett látogatásakor elkapta a himlőt, és nem sokkal később elhunyt, helyét Mária Karolina vette át, akit eredetileg a francia trónörökösnek szántak. E döntésnek köszönhetően a leendő francia királyné pozíciójába a legfiatalabb lány, Mária Antónia került.

Miután megegyeztek a franciákkal a cseréről, a szédületes karrier előtt álló jelentéktelen főhercegnőnek nagy – főként külső – változásokon kellett átesnie, amelyre Mária Terézia 400 ezer livre-t áldozott. Antónia szép volt ugyan, de nem éppen tökéletes menyasszonya egy trónörökösnek. Például túl magas volt a homloka. Állítólag erről a nevelőnője tehetett, aki már kicsi korától fogva gyapjúszalaggal fonta össze a haját, ami húzta és tönkretette: néhány helyen teljesen kihullott. Ezért aztán Larsenneur, az udvari fodrász olyan frizurát készített Antóniának, amely bár öregbítette őt, de eltakarta a csupasz helyeket.

Ezután fogorvost hívtak Bécsbe, aki három hónapot kapott arra, hogy rendbe hozza a kisasszony elhanyagolt fogsorát. Ezen kívül a menyasszonynak meg kellett tanulnia előkelően járni, etikettórákat vett, és főleg a francia tudását csiszolta. A legkevesebb dolga a táncmesternek volt. Antónia hamar elsajátította az összes lépést, még a bonyolultabb figurákat is.

A 14 éves főhercegnő egyre vonzóbbá vált. Fejlődött az alakja, sűrű szemöldöke és hosszú szempillái nőttek, porcelán arcbőre, valamint kicsi szája pedig egyenesen elragadó volt. A tökéletességhez már csak egy dolog hiányzott, az, hogy a kisasszony menstruálni kezdjen. Amennyiben ez nem történik meg, a francia udvar nem járult volna hozzá az esküvőhöz. 1770 februárjában, mindössze két hónappal az esküvő tervezett időpontja előtt végre megjött „Krottendorf vezérezredes”, ahogy édesanyja a havi bajt leveleiben nevezte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Jelentéktelen hercegnőből francia királyné, majd a népharag áldozatává vált Marie Antoinette

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra