Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A világ legdrágább festményének egykorú másolatát találta meg a rendőrség Olaszországban

2021. január 20. 12:52 MTI

Leonardo da Vinci Salvator Mundi (Világmegváltó) című művének 500 éve készült másolatát találta meg az olasz rendőrség egy nápolyi lakásban. Az alkotást egy múzeumból lopták el, de az intézmény nem is tudott róla.

<

A rendőrség hétfői közleménye szerint szombaton egy 36 éves férfi lakásán tartottak házkutatást, mert a gyanú szerint lopott tárgyak voltak nála. A festményt az orgazda hálószobaszekrényében találták meg.

A reneszánsz mester művének másolata, amely a megváltó Krisztust ábrázolja, aki egyik kezével áldást oszt, a másikban pedig kristálygömböt tart, a nápolyi San Domenico Maggiore templom Doma Múzeumának gyűjteményébe tartozott.

A múzeum a koronavírus-járvány miatt hónapok óta zárva tart, és senki sem jelentette, hogy a kép eltűnt volna.

A festmény Leonardo híres alkotásának másolata. Valószínűleg Leonardo egy tanítványa, a Messinai Raffaellóként is emlegetett szicíliai Girolamo Alibrandi (1470-1524) készítette a 16. század elején.

Az eredeti kép 2017-ben minden idők legdrágábban eladott festménye lett. A Christie's New York-i árverésén vásárolták meg 450 millió dollárért (133 milliárd forintért).

A műkincset a rendőrség visszaadta a múzeumnak, és vizsgálatot indítottak annak megállapítására, hogyan lopták el a művet, mivel betörésnek nyoma nem volt.

A rendőrség szerint a lopást feltehetően egy olyan szervezet rendelte meg, amely a nemzetközi műkincskereskedelemben dolgozik. Leonardo Világmegváltóját az aukció óta a nyilvánosság előtt nem mutatták be, és egyes szakértők kételkednek a hitelességében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A világ legdrágább festményének egykorú másolatát találta meg a rendőrség Olaszországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra