Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A történelem legsikeresebb rabszolgafelkelését vezette a „fekete Napóleon”

2021. január 1. 10:34 Múlt-kor

„Meg kell ölnünk a hegyekben élő négereket, férfiakat és nőket, csak a 12 év alatti gyerekeket hagyhatjuk életben. Síkvidéken a néger lakosság felét kell elpusztítanunk” – állt Charles Leclerc tábornok, a Napóleon által 1802-ben a túlzott önállóságra törekvő Saint-Domingue-iak megregulázásával megbízott expedíciós erők vezetőjének egyik jelentésében.

<

A tábornok nem tudta teljesíteni tervét, mivel már 1803-ban elvitte a sárgaláz, a függetlenségükért harcoló, jórészt rabszolgákból álló Saint-Domingue-i sereg pedig új erőre kapott, és a korábbi francia gyarmat 1804. január 1-jén Haiti néven (Saint-Domingue régi indián elnevezése) kikiáltotta függetlenségét.

Ez volt a legnagyobb rabszolgafelkelés Spartacus mozgalma óta, és egyben a történelem egyetlen olyan rabszolgafelkelése, amely egy új állam megalapításával végződött.

A francia forradalom jelszavait átvevő, szabadságot és egyenlőséget követelő fekete rabszolgák felkelése 1791 augusztusában a sziget északi részén található ültetvények lángba borításával kezdődött meg. A megmozdulás sikeres volt, ugyanis a gyarmaton 1793 augusztusában eltörölték a rabszolgaságot.

A felkelés vezetője egy egykori fekete rabszolga, François-Dominique Toussaint Louverture, a „fekete Napóleon” volt, aki 1801-ben proklamálta Saint-Domingue saját alkotmányát.

Napóleon erre válaszul a szigetre küldött húszezer fős expedíciós serege kezdetben jelentős győzelmeket aratott. Toussaint Louverture-t Franciaországba deportálták, ahol még 1803-ban, fogságban halt meg.

A sereget megtizedelő sárgaláz, valamint az ellátási zavarok azonban komoly gondot okoztak megszállóknak, a Leclerc tábornok helyett az expedíciós erők élére kinevezett Rochambeau vikomt kegyetlenkedései pedig soha nem látott mértékben egyesítette a – brutalitásban egyébként nem sokkal elmaradó – mulatt és fekete lakosságot.

Mivel Napóleon figyelmét egyre inkább Európa kötötte le, végül lemondott Saint-Domingue-ról. Ezzel létrejött az amerikai kontinens második, Latin-Amerika (spanyol gyarmatosítás óta) első független állama.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A történelem legsikeresebb rabszolgafelkelését vezette a „fekete Napóleon”

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra