Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A 16. század óta hevert egy tó iszapjában egy katona csontváza Litvániában

2020. november 28. 11:48 Múlt-kor

Több mint 500 évvel ezelőtt egy kora újkori katona holtteste egy tó fenekére süllyedt Litvániában, és háborítatlanul hevert fél évezreden át. Maradványaira nemrég bukkant egy búvárcsapat.

<

A csontvázat az Asveja-tó felett átívelő Dubingiai-híd pilléreinek vizsgálata során fedezték fel. Habár a maradványokat iszap és más üledék fedte, nem sírról volt szó – mondta el Elena Pranckėnaitė, a Klaipėdai Egyetem kutatója. A tó áramlatai az idők során egyszerűen ráhordták az üledéket a katona holttestére.

A Vilniusi Egyetem orvostudományi karának tudósai megvizsgálták a maradványokat, és megerősítették, hogy az illető férfi volt, és a 16. században halt meg, bár a halál oka egyelőre ismeretlen. Arra, hogy katona lehetett, a mellette talált fegyverek és egyéb tárgyak alapján következtettek.

A térségben megszokottnak mondhatók a háborús temetkezések, azonban ez az első alkalom Litvániában, hogy ebből a korból származó maradványokra bukkantak a víz alatt – mondta el Pranckėnaitė. A régészek amatőr búvárokkal karöltve vizsgálták át a környezetet, ahol kilenc méteres mélységben, a fahidat tartó pillérek mellett megtalálták a csontvázat.

Egy korábbi, 1998-as vizsgálat során arra jutottak a régészek, hogy a 16-17. században egy másik híd állt ugyanezen a helyen – tehát akkoriban, amikor a katona eleshetett.

„Egyelőre azt feltételezzük, hogy a felfedezett emberi maradványok a hajdani híddal állhatnak kapcsolatban, amely az Asveja-tó partján lévő magaslaton található Dubingiai várához vezetett.

A lelet meglepte a tudósokat, azonban ugyanekkora meglepetéssel szolgált a csontváz és a körülötte lévő tárgyak állapota is. A búvárok egy pár sarkantyús bőrcsizmát, egy szintén bőrből készült csatos övet, egy vasból készült kardot, valamint két fanyelű kést is találtak.

A tárgyi leleteket a Litván Nemzeti Múzeum régészekből, antropológusokból és történészekből álló csapata konzerválja és vizsgálja, illetve értelmezi. „A felfedezés és az adatok még igen frissek, és további aprólékos elemzésükre van szükség” – mondta el Pranckėnaitė. „Azt reméljük, hogy legalább egy éven belül 'elmesélhetjük' e katona történetét.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A 16. század óta hevert egy tó iszapjában egy katona csontváza Litvániában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra