Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A nagyobb haszon érdekében süllyeszthette el rozoga hajóját Feketeszakáll

2020. július 29. 15:58 Múlt-kor

Feketeszakáll Észak-Amerika és a Karib-térség legrettegettebb kalózai közé tartozott. A hírhedt tengeri rabló a kereskedelmi hajók mellett a brit Királyi Haditengerészet hajóit is rendszeresen megtámadta. Feketeszakáll 18. század eleji tengeri terrorja azonban nem sokkal azután, hogy hajója a mai Észak-Karolina állam egyik szigetén zátonyra futott, hirtelen véget ért. A hajóroncsról származó bizonyítékok azt sugallják, hogy a megfeneklés nem a véletlen műve volt.

<

Rejtélyes vég

Az Anna királynő bosszúja, Feketeszakáll zászlóshajója az angol kalóz által irányított rablóflotta büszkesége volt.

A krónikák szerint a hajó a dél-karolinai Charles Town blokádjának feloldásáért kapott jelentős összegű váltságdíjjal éppen szökésben volt, amikor zátonyra futott.

A hajót, miután az fennakadt egy homokpadon, a legénység elhagyta, majd nem sokkal ezután a fregattot elnyelte a tenger.

A történészek körében régóta vita tárgya, hogy vajon Feketeszakáll hibásan ítélte meg a homokpad körüli tengervíz mélységét, és ezért futott zátonyra zászlóhajója, vagy valamilyen más ok miatt feneklett meg az Anna királynő bosszúja.

A hajóroncs törzsének szakértők által nemrégiben elvégzett vizsgálata során kiderült, hogy a hajó meglehetősen rossz állapotban volt, amikor a homokpadnak futott.

Feltételezésük szerint valószínűsíthető, hogy maga Feketeszakáll is tisztában volt azzal, hogy hajója helyrehozhatatlanul elhasználódott, ezért úgy döntött, hogy zátonyra futtatja és elhagyja a vízi járművet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A nagyobb haszon érdekében süllyeszthette el rozoga hajóját Feketeszakáll

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra