Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nemrég készült fényképek bukkantak fel a márciusban ellopott Van Gogh-festményről

2020. június 22. 12:59 MTI, Múlt-kor

Friss fotókhoz jutott Arthur Brand műtárgyszakértő, "a művészeti világ Indiana Jones-a” arról a Van Gogh-festményről, amelyet márciusban egy koronavírus-járvány miatt bezárt holland múzeumból loptak el ismeretlenek.

<

A holland mester Tavaszi kert című, 1884-ben festett képét vitték el betörők az Amszterdamtól mintegy 30 kilométerre keletre, Laren városban található Singer Laren Múzeumból. A festményt egy időszaki kiállításra kapta kölcsön az intézmény az ugyancsak hollandiai groningeni múzeumtól.

A holland műtárgyszakértő csütörtökön elmondta, hogy aktuális képek vannak a tulajdonában, amelyeket három hónapnyi intenzív kutatás után egy meg nem nevezett forrástól kapott.

"Ezek az első életjelek a festményről" – mondta Brandt, akit sikeres nyomozásai miatt "a művészeti világ Indiana Jones-aként" emlegetnek.

A fotókon a festmény mellett a The New York Times című amerikai napilap május 30-i lapszáma, valamint a hírhedt Van Gogh-tolvaj, Okkie Durham életéről szóló Meesterdief (Mestertolvaj) című könyv látható. Az egyik felvétel az alkotás hátoldalát mutatja, ahol a mű tulajdonosváltásait dokumentálták.

Brandt hozzátette: a kép elülső részén egy új karcolás is látszik.

"Nincs kétségem afelől, hogy a kép valódi" – mondta a műszakértő, aki abból indul ki, hogy a tolvajok ezekkel a fotókkal keresnek vásárlót a feketepiacon.

Holland médiajelentések szerint a nueneni paplak kertjét ábrázoló kép értéke akár a hatmillió eurót (kétmilliárd forintot) is elérheti.

A Singer Laren Múzeum saját kollekciója főleg modernista, így neoimpresszionista, pointillista, expresszionista és kubista festők műveiből áll. A bezárás előtt azonban épp holland művészeknek szentelt időszaki kiállítást rendeztek A lélek tükre címmel az amszterdami Rijksmuseummal együttműködésben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nemrég készült fényképek bukkantak fel a márciusban ellopott Van Gogh-festményről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra