Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Fotók: itt élt VIII. Edvárd brit exkirály, miután kinevezték bahamai kormányzóvá

2020. március 24. 12:57 Múlt-kor

A trón helyett a szerelmet választó windsori herceget a londoni kormány 1940 nyarán kinevezte a Bahamák kormányzójává, hogy a vitatott döntése és az őt megkereső nácik miatt is kompromittálódott személye ne jelenthessen semmiféle problémát a háborús évek alatt. Edvárd és Wallis Simpson egykori bahamai otthona most 8,5 millió dollárért (2,7 milliárd forint) eladó.

<

A Bahama-szigetek fővárosában, Nassauban, egészen pontosan a Cable Beach nevű partszakaszán áll a Sigrist-ház, amelyet Frederick Sigrist pilóta, filmproducer építtetett és a nevét is örökül hagyta rá. A négyhektáros birtokon elterülő épület alapterülete több mint 1300 négyzetméter. Az árverést szervező Damianos Sotheby’s International Realty leírása szerint a kastélyt a „régmúlt idők bájos élvezetére” tervezték. E mennyei érzést pedig többek között a vidéki brit rezidenciákból beszerzett kandallók vagy a Nagytermet borító fehér mahagónielemek garantálják, ám a birtokhoz közeli éttermek, a helyi üzletek és a kaszinó is hozzáad a meghitt és nyugodt, de egyben varázslatos és izgalmas hangulathoz.

A Sigrist-ház legnemesebb lakói minden bizonnyal az egykori VIII. Edvárd és felesége, Wallis Simpson volt, akik 1940-ben érkeztek a helyszínre. Történetüket szinte mindenki ismeri: Edvárd 1936. december 10-én, mindössze tíz hónapos uralkodást követően lemondott öccse, Albert herceg javára a világ egyik leghatalmasabb monarchiájának trónjáról.

A windsori herceggé visszavedlő Edvárd egy kétszeresen elvált amerikai asszonyt szeretett, és pontosan tudta, hogy ha a minisztereinek tanácsa és a brit Nemzetközösség támogatása nélkül vezetné oltár elé kiszemelt jövendőbelijét, az a kormány lemondásával és alkotmányos válság kirobbanásával fenyegetne. Választania kellett tehát a birodalmi korona és egy újvilági lisztkereskedő kicsapongó életet élő lánya között. A szívére hallgatott.

Melegebb éghajlatra küldték

Az életüket 1937 júniusában a Château de Candé kastély könyvtárában összekötő pár Franciaországban telepedett le. A második világháború kitörése után, még 1939 szeptemberében Edvárd visszatért az Egyesült Királyságba, ahol csatlakozott a hadsereghez, majd a brit expedíciós erők tagjaként lépett ismét francia földre. Párizs kapitulációját követően a herceg (és felesége) a semleges Portugáliába menekült, míg a brit kormány úgy döntött, hogy a Bahamák kormányzójává nevezi ki Edwardot, hogy személye ne jelenthessen semmiféle problémát a háborús évek alatt. Egyes források szerint a náciszimpátiával megvádolt herceg egészen pontosan politikai szövetségesének és barátjának, Winston Churchillnek köszönhette a melegebb éghajlatot.

Több táviratváltás is igazolja, hogy 1940 nyarán a német diplomácia megkörnyékezte az akkor Lisszabonban tartózkodó exkirályt és szinte leplezetlenül felajánlották neki, hogy a nácik győzelme esetén visszatérhet a brit trónra. Egyes források szerint a spanyol belügyminisztérium ügynöke vette fel végül a kapcsolatot Windsor hercegével, és arra kérte Edvárdot, hogy ne utazzon el a Bahamákra. A németek végül nem érték el céljukat, augusztus 1-én Edvárd és Wallis egy amerikai teherhajó fedélzetén útnak indult a Bahamák felé, ahonnan nem is tértek vissza Európába egészen a háború végéig.

A volt brit koronagyarmat újdonsült kormányzója először a nassaui Mount Fitzwilliam dombon kijelölt rezidenciában rendezkedett be feleségével, ám miután a kissé romos állapotú épület szalonjában egy jókora mennyezetdarab hullott Simpson lábai elé, a költözés mellett döntöttek. Így került a választás a Sigrist-házra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Fotók: itt élt VIII. Edvárd brit exkirály, miután kinevezték bahamai kormányzóvá

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra