Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Neandervölgyiek hagyhatták az „ördög lábnyomait” Olaszországban

2020. január 27. 18:15 Múlt-kor

A dél-olaszországi Campaniában található, mintegy 50 000 éve kialudt Roccamonfina vulkán egyik nevezetessége az oldalában található lábnyomok, amelyeket két lábon közlekedő élőlények hagytak több százezer évvel ezelőtt. A nyomok, melyeket nápolyi nyelven a „Ciampate del Diavolo”, azaz „az ördög lábnyomai” névvel illetnek, azáltal keletkeztek, hogy a rejtélyes élőlények – minden bizonnyal emberelődök – a még meg nem szilárdult vulkáni láván jártak, néhány órával vagy nappal a vulkán kitörése után.

<

A 81 nyom legalább öt különböző egyedtől származik, a láva korát figyelembe véve a mai ember létrejötte előtt keletkeztek, egy körülbelül 345 000 évvel ezelőtti kitörést követően.

A talán a kíváncsiság által hajtott emberelődök – a vulkán környékén előkerült számos eddigi régészeti lelet alapján – akár rendszeres látogatói is lehettek a még aktív vulkánnak.

Olasz régészek és geológusok nemrég közelebbről is megvizsgálták a 2001-ben felfedezett nyomokat, ekkor derült fény arra, hogy az emberelőd-csoport nem sokkal azután hagyhatta nyomait, hogy a kitöréskor képződő piroklaszt ár lezúdult a hegy oldalán.

A forró gázokból, törmelékből és folyékony kőzetből álló ár vastagságától függően órák vagy napok alatt hűl le.

A nyomok egymáshoz képesti távolságából arra lehet következtetni, a minden bizonnyal még puha anyag nem lehetett elviselhetetlenül forró: a rajta lépkedő emberelődök 1 méter per szekundum sebességgel közlekedhettek, azaz nem siettek.

A tudósok szerint a réteg körülbelül 50 Celsius-fokos hőmérsékleten már járható lehetett, ám még elég puha is lehetett ahhoz, hogy a fennmaradt nyomokat hagyják a rajta közlekedők.

Érdekesség, hogy az egyik nyompár a többivel ellentétes irányba tart – lehetséges, hogy egy másik emberelőd-csoport más időpontban járt ugyanarra. A kíváncsiságon kívül hajthatta őket az eszközkészítéshez való anyagok szükségessége is.

A vulkánjárók kilétét illetően a nyomok mérete és formája alapján mind a Homo heidelbergensis (amely körülbelül 700 000 évvel ezelőtt alakult ki, és nagyjából 300 000 éve tűnt el), mind a Homo sapiens neanderthalensis (amely körülbelül 430 000 évvel ezelőtt alakult ki, és egészen 40 000 évvel ezelőtti eltűnéséig létezett) egyedei szóba jöhetnek a kutatók szerint.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Neandervölgyiek hagyhatták az „ördög lábnyomait” Olaszországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra