Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kereken 50 évvel ezelőtti orosz palackpostát talált egy férfi Alaszkában

2019. augusztus 29. 10:45 Múlt-kor

50 évvel ezelőtt egy szovjet tengerész valószínűleg a Szulak nevű halász-hűtőhajóról egy palackba tett üzenetet dobott a Csendes-óceánba. A palackot és tartalmát 2019. augusztus 5-én találta meg egy Tyler Ivanoff nevű alaszkai lakos, aki a Bering-szorostól északra található Sarichef-sziget partján keresett tűzifának valót.

<

„Én csak tűzifát gyűjtöttem, mindenki csak bogyókat szedegetett, én pedig erre az üvegre bukkantam, és észrevettem, hogy zöld üveg volt, parafa dugóval. Nem is igazán parafa volt, hanem egy nagyon szoros kupak, de láttam, hogy van az üvegben egy cetli” – mondta el Ivanoff. „A gyerekeim elég izgatottak lettek” – folytatta, „azon tűnődtek, hogy egy kalóz üzenete lehet, vagy kincs.”

Ivanoff hazáig várt az üveg felbontásával, hogy az egész család osztozhasson az élményen. A papírt eltávolítva látták, hogy az egy orosz nyelven írt levél, 1969. június 20-ai keltezéssel. Ivanoff ugyan tudott néhány szót oroszul, ahhoz azonban keveset, hogy a levél lefordításával megpróbálkozzon. Úgy döntött, kiteszi a Facebookra az üzenetet, hátha ismerősei közül valaki le tudja fordítani.

A posztra számos válasz érkezett, így kiderült, hogy a levelet a Szovjetunió távol-keleti halászflottájának egyik tengerésze írta. A flotta 1992-ben megszűnt. A The Moscow Times című angol nyelvű orosz hírlap szerint a levél így szólt:

„Szívélyes üdvözlet a Távol-Keleti Halászvállalat Orosz Flottájától! VRHF Flotta, Szulak hajó. Kérem Önt, aki e levelet megtalálta, hogy értesítsen az alábbi címen: Vlagyivosztok–43 VRHF „Szulak” hajó egész legénységéhez. Jó egészséget, hosszú életet és boldog hajózást kívánok. 20/ VI. 69. év.”

Ivanoff szeretné megtalálni az embert, aki „elküldte” a levelet, azonban egyelőre nem találja ennek módját, így azt tanácsolja mindenkinek, aki szeretne segíteni ebben, hogy Oroszországban kezdjen kutatni.

A The Moscow Times szerint az online elérhető orosz adatbázisokban három Szulak nevű hajó is megtalálható. Mára ezek mindegyike kikerült a forgalomból, azonban időben nem túl távol épültek egymástól, 1964-ben, 1966-ban, illetve 1969-ben.

Az 1966-os építésű hajóról az adatbázisok azt jegyzik, hogy hűtőberendezéssel, illetve halfeldolgozóval ellátott halászhajó volt, amely Japánban épült, és 1992-ben vonták ki a forgalomból. Nagy valószínűséggel erről a hajóról indult útjára a palackposta.

Ivanoff egyáltalán nem számított arra, hogy felfedezése nemzetközi visszhangot kelt. „Nem gondoltam, hogy így felrobban az interneten” – mondta. Remélem, egyszer üdvözölhetem a levélírót, és elmondhatom neki, hogy megtaláltam az üzenetét. A családban tervezem tartani a levelet” – tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kereken 50 évvel ezelőtti orosz palackpostát talált egy férfi Alaszkában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra