Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

19 tanács férjes asszonyoknak a 19. századból

2019. május 13. 17:26 Múlt-kor

A házasság sosem egyszerű helyzet. Két ember önkéntes frigyét a mindennapok megpróbáltatásai számtalan ponton gyengíthetik, ha a pár figyelme lankad. Ezt számos különféle módon próbálták az emberek megelőzni a történelem során, ezek közül a leggyakoribbak közé tartoznak a különféle bölcsességek és tanácsok. Az 1830-as években számos amerikai lapban, almanachban és hasonló kiadványban megjelentek az alábbi tanácsok, amelyek a nőket voltak hivatottak elkalauzolni a házas élet megfelelő vezetésébe. Némelyik kiadvány sorszámokat is rendelt hozzájuk, míg mások egyetlen összefüggő szövegként közölték.

<

1. „Tudja meg minden házas nő, hogy a család kormányzásának kétféle módja van. Az első az erőszak fenyegetésének kifejezése. A második a szeretet ereje, amely előtt még az erő is meghajol.”

2. „Férje elméjére a feleségnek sosem szabad a gyengédségen kívül más erővel hatnia.”

3. „Amikor egy nő hozzászokik ahhoz, hogy azt mondja, »akarom«, megérdemli uralmának bukását.”

4. „Kerüld a férjednek való ellentmondást! Amikor egy rózsát szagolunk meg, arra számítunk, hogy illatának édességét lélegezzük be – és ugyanígy keressük a nőkben a kedvességet. Az, akinek gyakran ellentmondanak, óhatatlanul ellenszenvvel kezd viseltetni az iránt, aki ellentmond neki, ez pedig idővel csak felerősödik.”

5. „Tedd hasznossá magad a ház körüli teendőkben!”

6. „Várd meg, míg férjed megosztja veled a legfontosabbakat, és ne adj tanácsot, ha nem kérte!”

7. „Sohase vedd magadra azt a feladatot, hogy férjed erkölcseinek csősze legyél, és szentbeszédeket intézz felé! Prédikációd legyen inkább a jó példa!”

8. „Gyakorold magad is az erényt, hogy ő beleszerethessen!”

9. „Hívd fel magadra figyelmét azzal, hogy mindig előzékeny vagy vele! Sohase kérj semmit, és rengeteg mindent fogsz kapni!”

10. „Tűnj mindig elbűvöltnek minden kis apróság által, amelyet érted tesz, ezáltal további hasonlókra biztatod!”

11. „A férfiak a nőkhöz hasonlóan hiúk. Sose sebezd meg hiúságát, még a legjelentéktelenebb módon sem!”

12. „A feleségnek lehet több esze, mint férjének, de sosem szabad látszódnia, hogy ezzel tisztában van.”

13. „Amikor egy férfi rossz tanácsot ad, sose éreztesd vele ezt, inkább apránként vezesd az észszerű felé, nyugalommal és kedvességgel!”

14. „Amikor meggyőzted, hagyd, hogy magáénak érezze a vívmányt, hogy rájött arra, mi a helyes és igaz! Ha pedig elvesztette türelmét, viselkedj engedelmesen vele!”

15. „Ha erőszakos, sose vágj vissza, és sose kérleld, hogy fékezze magát, ehelyett lépj be a szekrénybe, és öntsd ki panaszaidat Istennek az ő nevében! Az igazak imái sokra képesek.”

16. „Válogasd meg jól női barátaidat! Legyen inkább kevés, és ne kövesd minden tanácsukat – különösen, ha azok szembemennek a fentiekkel.”

17. „Értékeld a luxus nélküli szépséget, és a túlzások nélküli élvezetet! Öltözködj ízlésesen, de legfőképpen szerényen. »A kiknek ékessége ne legyen külső, hajuknak fonogatásából és aranynak felrakásából vagy öltözékek felvevéséből való!«”

18. „Váltogasd ruháid fazonját színük tekintetében! Változatosságot kölcsönöz a gondolatoknak, és kellemes emlékeket idéz fel. Az ilyen dolgok apróságoknak tűnhetnek, de fontosabbak, mint gondolná az ember.”

19. „»Hasonlóképen az asszonyok engedelmeskedjenek az ő férjöknek.« »Férfiak, szeressétek feleségeteket, ahogy Krisztus is szerette az Egyházat, és feláldozta magát érte.« »Engedelmesek legyetek egymásnak Isten félelmében.«”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

19 tanács férjes asszonyoknak a 19. századból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra