Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Németországból kerülnek vissza hazájába egy ausztrál őslakos uralkodó maradványai

2019. április 10. 10:14 MTI

A müncheni Öt Kontinens Múzeuma visszaadta az utódoknak egy ausztrál bennszülött törzsfőnök 19. században Európába hozott földi maradványait.

<

Ez a gyász, de egyben az öröm pillanata is – mondta a Gimuy Walubara Yidinji közösség képviseletében a törzs legidősebb tagja, Gudju Gudju Fourmile a maradványok visszaadásakor. Yidinji ősi király mumifikált holtteste 1889 óta volt a múzeumban. A kulturális minisztérium szerint kutatók 1876-ban a mai Queensland területén tartott temetkezési szertartáson lopták el a holttestet. Valószínűleg az eladásával akarták finanszírozni az expedíciójukat. A király feleségének holttestét is ellopták, de az máig nem került elő.

Fourmile a ceremónián azt mondta, még ma is gyakran „gyarmatosítottként” tekintenek az őslakosokra, de az a céljuk, hogy szuverén közösségként felvegyék őket a Nemzetközösségbe. Ennek a kifejezésére a maradványokat tartalmazó ládát az őslakosok zászlajával takarták le.

München Fourmile utazásának csak az első állomása. További 52 ős maradványait tervezi átvenni, amik a stuttgarti Linden Museumban, a Drezdai Állami Műgyűjteményben és a Freiburgi és a Hallei Egyetem gyűjteményében találhatók. A következő napokban Stuttgartban és Berlinben is terveznek egy-egy átadási ceremóniát. Visszatérve Ausztráliába a maradványokat hagyományos szertartásokkal temetik el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Németországból kerülnek vissza hazájába egy ausztrál őslakos uralkodó maradványai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra