Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Heti TOP3: Pinokkió sötét titkai, április tréfák és a középkori macskairtás

2019. április 6. 09:18 Múlt-kor

Miért hitte el 1957-ben több millió angol, hogy a spagetti fán terem? Miben különbözött Pinokkió eredeti története a ma ismertnél? Miért buzdított az egyház a macskák kiirtására a középkorban? Az elmúlt hét három legolvasottabb cikkéből kiderül.

<

A 20. század április elsejéin számtalan alkalommal csináltak bolondot egymásból az emberek. A svéd televízió például rávette követőit, hogy harisnyát húzzanak a készülékre, egy alaszkai elhitette társaival, hogy a városka melletti vulkán ki fog törni, és egy állítólagos Loch Ness-i szörny is előkerült. De vajon miért gondolták 1976 tavaszán a britek, hogy lebeghetnek a szobájukban? Két évvel később pedig miért vontattak be Sydney kikötőjébe egy kamu jéghegyet?

Pinokkió történetét legtöbbünk a Disney-féle filmváltozatból vagy a legújabb kori mesékből ismerjük. Az életre kelt marionettbábu eleve fantasztikus sztorijának eredeti cselekménye azonban sokkal kevésbé gyermekmesébe illő, mint gondolnánk. A megelevenedő főszereplő első dolga például megrúgni megalkotóját, később egy kalapáccsal csapja agyon Tücsök Tihamért, majd őt akarják vízbe fojtani, végül pórul jár és felakasztják. De vajon miként változott szamárrá? És miért „támasztotta” őt fel a meseíró, Carlo Collodi?

Habár az ókori Egyiptomban szentként tisztelték a macskákat, ez a hozzáállás a középkorra gyökeresen megváltozott. De vajon miért gondolta azt az egyház, hogy a mai házi kedvencek ősei a sátán szolgái? Hogy kötődtek az eretnekekhez? Miért buzdított a Szentszék a macskák kiirtására? És vajon hogy kapcsolható az európai macskapopuláció csökkenése a nagy 14. századi pestisjárvány kitöréséhez?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Heti TOP3: Pinokkió sötét titkai, április tréfák és a középkori macskairtás

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra