Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiderült, hogy kórházi fertőzés révén kapta el George Orwell a végzetes betegséget

2018. augusztus 1. 10:54 MTI

George Orwell nagy valószínűséggel a spanyol polgárháborúban, egy kórházban kapta el a tuberkulózist, amely aztán később a halálához vezetett - derült ki egy friss kutatásból. A baktérium nyomait egy olyan levélen találták meg, amelyet Orwell 1937 júliusában, Spanyolországból való hazatérését követően írt.

<

Az eddig is ismert volt, hogy a tbc okozta erős vérzés vezetett a brit író halálához 1950 januárjában, azt azonban mindeddig nem tudták megállapítani, hogy az 1984 és az Állatfarm szerzője hol fertőződött meg a betegség kórokozójával. Többek között azért sem, mert gyerekkorától gond volt a tüdejével és világéletében sokat betegeskedett, de közrejátszott az is, hogy élete mindössze 46 éve alatt Orwell sokat utazott, például rendőrként állomásozott Burmában is.

Úttörő tesztek segítségével viszont most sikerült megállapítani: a tuberkulózis kórokozójának legvalószínűbb forrása egy spanyol kórház volt, ahová nyaksebesüléssel egy orvlövész golyója juttatta - ismertette az író egyik levelén elvégzett vizsgálatok eredményét a The Times című brit lap kedden. A baktérium nyomait egy olyan levélen találták meg, amelyet Orwell 1937 júliusában, Spanyolországból való hazatérését követően írt. Az író a kommunisták oldalán harcolt az 1936 és 1939 közötti polgárháborúban.

Az oroszországi állami irodalmi és művészeti levéltárban őrzött levél egyúttal az első ismert jele Orwell betegségének, amelyet csak 10 évvel később, 1947 decemberében diagnosztizáltak nála.

A kutatást vezető Gleb Zilberstein, aki korábban a drámaíró Anton Csehov által viselt ingen is talált tuberkulózis baktériumot, emlékeztetett arra, hogy a polgárháború idején rendkívül rosszak voltak a higiéniás körülmények a spanyol kórházakban. „Ez volt a 20. században az utolsó háború, amelyben nem használtak penicillint” - mondta. Többen haltak meg fertőzésekben, mint sebesüléseik miatt. A legvalószínűbbnek azt tartja, hogy Orwell a kezelés során kapta meg a kórt, de az is lehetséges, hogy fertőzött étellel jutott a szervezetébe.

A levél címzettje egyébiránt Szergej Dinamov, a Külföldi irodalom című szovjet lap szerkesztője volt, akit nem sokkal az után kivégzett a belügyi népbiztosság, az NKVD, hogy kézhez kapta a levelet. Azt nem tudni, hogy az Orwellel ápolt kapcsolata közrejátszott-e ebben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiderült, hogy kórházi fertőzés révén kapta el George Orwell a végzetes betegséget

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra