Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Parancsnokaik beleegyezésével drogoztak az amerikai katonák Vietnámban

2018. április 20. 11:31 Múlt-kor

A vietnámi háborúban szolgáló amerikai csapatok több drogot használtak, mint bármely korábbi nemzedék amerikai egyenruhásai. A marihuánától az amfetaminokon át a heroinig a drogok annyira mindennaposak voltak a katonák körében, hogy 1970-ben a Narkotikumok és Veszélyes Drogok Hivatala (BNDD, a mai DEA egyik elődje) összekötője, Egil Krogh azt mondta Richard Nixon elnöknek: „nem drogproblémánk van Vietnámban, hanem drogállapotunk. A probléma az olyan dolog, aminek neki lehet állni és meg lehet oldani.”

<

Milyen szereket használtak a katonák?

A védelmi minisztérium 1971-es jelentése szerint a fegyveres erők tagjainak 51 százaléka használt már marihuánát, 31 százalék használt már pszichedelikus hatású szereket, mint például LSD-t, meszkalint, vagy pszilocibines gombát, és további 28 százalékuk használt már kemény drogokat, mint a heroin vagy a kokain. De a droghasználatot nem csak az határozta meg, hogy a katonák mihez fértek hozzá a feketepiacon: parancsnokaik szintén írtak fel nekik az újabbnál újabb tablettákat a teljesítményfokozás jelszava alatt.

Az amerikai kongresszus alsóháza bűnügyi bizottságának jelentése szerint a fegyveres erők tagjai 225 millió tablettányi stimulánst használtak fel 1966 és 1969 között. A hosszú missziókra való állóképességet biztosító amfetaminok mellett nyugtatókat is írtak fel a csapatoknak, hogy csökkentsék a szorongást és megakadályozzák a mentális összeomlást. Láthatóan működött: Vietnámban a katonák körében bekövetkező mentális összeomlások aránya egyszázalékos volt, szemben a második világháború tíz százalékával.

Belövés: A drogok és a háború rövid története című könyvében Lukasz Kamienski amellett érvel, hogy az amfetaminok elvonási tünetei legalább részben felelősek lehetnek a Vietnám civil lakossága ellen elkövetett atrocitásokért – a kikészült fiatal katonák így reagáltak a háború már eleve stresszes körülményeire. A legtöbb médiafigyelmet azonban mégis az illegális drogok – főként a heroin és a marihuána – kapták a konfliktus folyamán.

Miért volt ennyire gyakori Vietnámban a marihuána és a heroin?

Jeremy Kuzmarov, A függő hadsereg mítosza: Vietnám és a modern drogháború című könyv szerzője és a Tulsai Egyetem amerikai történelemprofesszora szerint több oka volt a széleskörű droghasználatnak Vietnámban. „Egyrészt azért volt, mert otthon megvolt az ellenkultúra, másrészt azért, mert folyamatosan rendelkezésre álltak a drogok, harmadrészt pedig mert egy morális összeomlás ment végre a hadseregben, ahol gyökeret vert a lázadás.”

Elsőként a marihuána széleskörű használata jelent meg, mivel a katonák könnyen beszerezhették a pszichotróp szert a falvakban, ahol egy kartonnyit lehetett kapni öt dollárért, vagy cigarettáért cserélték el. A marihuánát eleinte eltűrte a katonai vezetés. Ez akkor változott meg, amikor John Steinbeck IV., vietnámi veterán és a Nobel-díjas író fia írt egy cikket a Washingtonian című magazinnak 1968 januárjában a marihuánahasználat elterjedtségéről a csapatok körében, amivel igazi tűzvihart indított el a médiában. A kritika hatására a hadsereg rászállt a marihuánahasználatra (hetente körülbelül ezer katonát tartóztattak le a birtoklásáért ekkoriban), ezzel párhuzamosan felkeresték és elpusztították a marihuánát termő mezőket a dél-vietnámi haderő segítségével.

A váratlan következmény az volt, hogy sok katona átváltott a heroinra, amely szagtalan és ezáltal nehezebben megtalálható volt. A heroin szabadabban kezdett el Vietnámba áramlani 1970-ben Kambodzsából, miután ott polgárháború vette kezdetét. Egy, a Pentagon által összeállított tanulmány szerint 1973-ra a katonák 20 százaléka szokásszerű heroinhasználó volt. Felismerve a marihuánahasználat elfojtásának negatív következményét, egy magas rendfokozatú tiszt kijelentette, „ha azt jelentené, hogy abbahagyják a kemény cuccot, megvenném nekik a [Mekong-]delta összes marihuánáját és hasisát ajándékba.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Parancsnokaik beleegyezésével drogoztak az amerikai katonák Vietnámban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra