Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megújul az Eger történelmi belvárosát körbeölelő városfal

2017. november 23. 14:36 MTI

A vár állagmegóvó rekonstrukciójához kapcsolódóan hamarosan megújul a régi városfal egy szakasza Egerben - jelentette be szerdán a beruházás helyszínén tartott sajtótájékoztatón a megyeszékhely polgármestere.

<

Habis László elmondta: a Modern Városok Program keretében, 6 milliárd forintot meghaladó értékben megvalósuló beruházások egyik fontos, egyben leghamarabb elkészülő eleme az Eger történelmi centrumát hajdan körülvevő városfal rekonstrukciója.

A nyár végén kezdődött és várhatóan ez év végéig befejeződő helyreállítás keretében - csaknem 57 millió forintból - egy 16., illetve 17. században épült, városképi jelentőségű műemléki értéket sikerül megmenteni az utókornak - tette hozzá a polgármester. Kiemelte: a még fellelhető falmaradvány teljes egészét felújítják, a mintegy 140 méter hosszú szakasz rossz állapota miatt ez komoly feladatot adott és ad jelenleg is a kivitelezőknek. Sok helyen erősen repedezett volt az építmény, melyből a riolittufa kőzetanyag is mállott - jegyezte meg. Kitért arra is, hogy a vár állagmegóvó felújításával és turisztikai attrakcióként történő fejlesztésével kapcsolatos tervezőmunka ugyancsak tart: jelenleg a közbeszerzési eljárásra beérkezett ajánlatok szakmai értékelése folyik.

Cene János, a kivitelező Geoteam Kft. ügyvezetője az eseményen közölte: eddig mintegy 220 köbméternyi bontást végeztek el, mellyel a korabelihez nem illő építőelemeket, illetve a „kifagyott” köveket távolították el. Több mint 200 négyzetméternyi részt a felületre korábban felhordott vakolattól is meg kellett tisztítaniuk - tájékoztatott.Jelezte: a teljes falfelületet felfrissítik, illetve az eredeti kövekből újraépítik és összesen csaknem 1000 négyzetméteren végzik el a hézagok kifugázását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megújul az Eger történelmi belvárosát körbeölelő városfal

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra