Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Jézus apostolainak bibliai halászfalujából lett római város romjaira bukkantak Izraelben

2017. augusztus 8. 10:37 MTI

András, Péter és Fülöp apostolok szülőfaluja, Bétsaida utódvárosa, a római kori Juliász maradványait találhatták meg izraeli régészek a Kinneret, vagyis a Galileai-tenger északi partjainál - jelentette a helyi média hétfőn.

<

A Mordeháj Aviam régész vezetésével dolgozó kutatók a Jordán folyó deltájának közelében bukkantak az évtizedek óta keresett városra, amely egykor Augustus római császár lányáról, Júliáról kapta a nevét. Az Újszövetségben Bétsaida néven említett település korábban kicsiny galileai halászfalu volt, az Újszövetség könyvei szerint Jézus három apostolának, Andrásnak, Péternek és Fülöpnek a szülőhelye.

A kutatók két méterrel a bizánci kori maradványok alatt egy római korból, a Kr. u. 1-3. századból származó réteget találtak cseréptöredékekkel és érmekkel. A legnagyobb meglepetés egy római stílusban épült fürdő, benne a mozaikpadló részleteinek a felbukkanása volt, ami nem tekinthető szokványos tárgyi emléknek ebben a régióban. Ez azt valószínűsíti, hogy a régóta keresett Juliászt találták meg, nem egy egyszerű halászfalut.

Az értékes leletek között Nero császár Kr. u. 65-66-ból származó ritka ezüstérméjére is rábukkantak, ami szintén megerősíti az épület és a maradványok korát. Juliasz város építéséről csak Jospehus Flavius zsidó történész írásából tudunk, aki leírta, hogy Nagy Heródes király fia, II. Heródes zsidó fejedelem Bétsaida halászfalut valódi római polisszá változtatta és átneveztette Juliásznak.

A régészek szerint a feltárások környékét a Kr. u. 250-350 között elborította a Jordán folyó hordaléka, valószínűleg a Kinneret időszakos vízszintemelkedése miatt. Később ismét letelepedtek a területen, amit a bizánci kori maradványok támasztanak alá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Jézus apostolainak bibliai halászfalujából lett római város romjaira bukkantak Izraelben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra