Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tegyen egy sétát a 18. századi Párizsban

2016. október 11. 15:23

Mit hall ebben a pillanatban? A munkatársai beszélgetését, esetleg a billentyűzet kattogását, netán egy mobiltelefon csengőhangját, vagy az utca zaját? Bármit is, manapság különböző technikai eszközök segítségével már fel lehet venni környezetünk hangjait, ha úgy ítéljük meg, érdemesek a rögzítésre. Erre azonban csak néhány évtizeddel ezelőtt nyílt lehetőség – korábban az emberiségnek erre egyetlen eszköz sem állt rendelkezésére. Egy zenetudós azonban úgy gondolta, talán mégsem lehetetlen visszahozni a régmúlt hangjait és képeit.

<

Myléne Pardoen arra tett kísérletet, hogy rekonstruálja a 18. századi párizsi utca zajait. A tudós más tudományágak képviselői (történészek, szociológusok stb.) segítségével igyekezett visszahozni a francia főváros Grand Châtelet nevű kerületének 1739-es hangulatát – olvasható a Smithsonian cikkében. Pardoen azért ezt a városrészt választotta, mivel a háttérzajok itt különösen nagy koncentrációban fordultak elő, kezdve a kereskedők zsibongásától a különleges épületek által visszavert zajokig.   

Pardoen és csapata a történelmi forrásoktól kezdve a hidak és alagutak méreteinek és tulajdonságainak felmérésén keresztül a városról szóló korabeli leírásokig rengeteg adatot használtak fel interdiszciplináris kutatásukban. Azért éppen az 1739-es évet választották, mivel a polgármester ekkor adott megbízást egy részletes Párizs-térkép elkészítésére, amely mai napig a francia főváros egyik legismertebb térképe, és amely részletessége okán hatalmas segítséget nyújtott a tudósoknak.

Amint a videón látható, Párizs – nem meglepő módon – teljesen máshogy nézett ki 1739-ben, mint manapság. A város már viseli a XIV. Lajos-féle modernizációs törekvések nyomait, de még több mint egy évszázad választja el a Hauszmann báró nevével fémjelzett modern városkép kialakulásától. Tele van „sötét” pontokkal, és még a középkorban kialakult városszerkezet határozza meg a település képét: prostituáltak, zsebtolvajok, költők, festők és kereskedők, istállók és lenyűgöző, tágas lakásokkal teli épületek forgataga határozza meg Párizs hangulatát. A hangok közül egyedül a Notre Dame szivattyújának hangját formálták meg számítógép segítségével, de még ez is egy valódi szivattyú hangjaira épült. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tegyen egy sétát a 18. századi Párizsban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra