Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mit keres Dél-Oroszországban I. Dareiosz perzsa király sztéléje?

2016. augusztus 8. 13:00

A dél-oroszországi Krasznodar határterületen dolgozó régészek egy Kr. e. 5. századra datált, perzsa nyelvű márványsztélé töredékeit tárták fel, amelyet az egyik leghíresebb perzsa uralkodó, I. Dareiosz nevéhez kötnek. A kutatók szerint egy felkelését levert városban kiállított diadaloszlop része volt egykoron, amely később összetörve, hajónehezékként utazott az ókori Phanagoria görög városba.

<

Az ásatást végző Volnoje Delo Alapítvány sajtósa szerint jó esély van arra, hogy világszenzációra bukkantak a Krasznodari határrégió Tyemrjuki járásában, ahol Phanagoria görög város romjai találhatóak, tudhatjuk meg a Tass orosz hírügynökségtől. „A nemrég megfejtett felirat szerint valaki a perzsa király nevében készítette az írást. Az óperzsa nyelven írt sztélét a szakemberek Kr. e. 5. századra becsülik” – áll a sajtóközleményben.

A rendkívüli államférfi, bár kevésbé sikeres hadvezér hírében álló perzsa uralkodót, aki többször is megtámadta az ókori Hellászt, ám mindannyiszor kudarcot vallott, több néven is ismerhetjük. Perzsa alakban Dárajavaus, görög átírásban Dareiosz, míg a Bibliából Dárius néven olvashatunk róla.

A sztélé mellett a kutatók a város akropoliszában az ősi erőd egykori várfalainak maradványaira is rábukkantak. A 2500 éves régészeti rétegben megtalált sztélén egy mindezidáig nem megfejtett szót is találtak a régészek. A találgatások szerint az egyik legnagyobb jón városra, a kis-ázsiai Milétoszra utalhat a kifejezés. A gazdag település a Kr. e. 499-493 közötti, perzsák elleni felkelés élén állt.

A régészek úgy vélik, a perzsa király a márványsztélé legyőzött városban történő kiállításával tudatta a lakókkal, hogy ki is az úr. „A felállított emlékművön minden bizonnyal a király diadalának ténye volt egykoron olvasható. Később az összetört sztélé a Fekete-tenger menti Phanagoriába jutott, mégpedig egy hajó fenéksúlyaként” – állítják a kutatók. Mindez könnyen elképzelhető, ugyanis a Taman-félszigeten és környékén valóban nem található hasonló kőzet. A sztélé jelenleg a Phanagoriai Kutatási és Kulturális Központban laboratóriumában kerül felújításra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mit keres Dél-Oroszországban I. Dareiosz perzsa király sztéléje?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra