Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Évtizedekkel a halála után kapta meg az őt megillető sírkövet a Titanic egyik hőse

2016. május 17. 14:38 MTI

Csaknem 75 évvel halála után kapott sírkövet sírjára egy matróz, aki többek életét is megmentette a Titanic elsüllyedésekor. A néhai Robert Hopkins családja és az 1912-ben elsüllyedt legendás óriásgőzös rajongói szombaton gyűltek össze az egyesült államokbeli Jersey City temetőjében, hogy leróják tiszteletüket a férfi előtt. 

<

Robert Hopkins sírjára egy fekete gránitból készült sírkövet helyeztek. A Titanic ütközésekor a matróz a kabinjában aludt, majd a 13-as mentőcsónakra vezényelték, amelyet közvetlenül a 15-ös csónak alatt engedtek le a vízre. Úgy tűnt azonban, hogy a 15-ös csónakot túl gyorsan engedik, és félő volt, hogy Hopkinsék hajóján fog landolni. A matróz figyelmeztette a veszélyre a többieket, majd néhány társával elvágta a csónakot tartó köteleket.

"Ha Hopkins nem teszi, amit tett, akkor a 13-as és valószínűleg a 15-ös mentőcsónak is odaveszett volna" - mondta Charles Haas, a Titanic International Society társalapítója és elnöke. A társaság úgy döntött, hogy idén a New Jersey állambeli Newarkban rendezi meg szokásos évi találkozóját, amelynek keretében ellátogat a Jersey City-i temetőbe is, ahol Hopkinson kívül a katasztrófa négy másik túlélője is nyugszik. Amikor a szervezet tudomást szerzett arról, hogy a matróz jelöletlen sírban nyugszik, felajánlotta, saját költségén sírkövet állít a néhai hősnek.

A Titanic a nemzetközi vizeken tett első útján, 1912 áprilisában süllyedt el, miután jéghegynek ütközött. 1985-ben Robert Ballard oceanográfus fedezte fel a roncsot, nagyjából 645 kilométerre a kanadai Új-Fundland partjaitól. A tragédia után Hopkins visszatért a tengerre, majd dokkmunkásként dolgozott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Évtizedekkel a halála után kapta meg az őt megillető sírkövet a Titanic egyik hőse

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra